Grid star
companii

RUINAREA AGRICULTURII ROMANESTI – Deputata PSD Oana Bulai ii cere socoteala ministrului Energiei Virgil Popescu: „Azomures, cel mai important producator de ingrasaminte, opreste temporar productia din cauza pretului ridicat la gaze si energie... Lipsa de

Agricultura romaneasca risca sa intre in haos in lipsa unor masuri concrete din partea statului, toti romanii urmand sa aiba de suferit din cauza scumpirii alimentelor.

Avertismentul a fost exprimat marti, 14 decembrie 2021, de catre deputata PSD Oana Bulai (foto), cea care i-a adresat o interpelare ministrului PNL al Energiei, Virgil Popescu, solicitandu-i sa precizeze daca Guvernul i-a acordat vreun ajutor combinatului chimic Azomures, principalul producator de ingrasaminte din Romania.

Ingrijorarea deputatei vine in contextul in care Azomures a anuntat ca va opri temporar productia din cauza pretului ridicat la gaze naturale si energie electrica, perspectivele combinatului pentru anul 2022 fiind dintre cele mai sumbre.

Iata interpelarea Oanei Bulai (vezi facsimil):

Stimate domnule ministru,

In data de 6 decembrie am aflat cu totii ca Azomures, cel mai important producator de ingrasaminte utilizate de agricultura si industria romaneasca, opreste temporar productia, din cauza pretului ridicat la gaze naturale si energie electrica, avertizand ca se asteapta ca situatia sa devina critica in primele luni ale anului viitor.

Cum acest combinat este cel mai important producator de ingrasaminte utilizate de agricultura si industria romaneasca, fermierii avertizeaza, la randul lor, ca productia de anul viitor va scadea semnificativ. Potrivit reprezentantilor fermierilor, inchiderea temporara a combinatului inseamna o diminuare cu 50% din necesarul de ingrasaminte. Acest lucru inseamna ca fermierii nu vor avea ingrasamintele necesare. Lipsa de ingrasaminte ii va duce la sapa de lemn pe acestia, iar romanii vor fi afectati de scumpiri la produse si alimente.

Desi Combinatul Azomures este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din Romania (10 la suta din consumul national) si furnizeaza 50 la suta din ingrasamintele utilizate in agricultura din Romania, conducerea companiei sustine ca nu a primit ajutoare de stat in contextul crizei scumpirii energiei.

Domnule ministru, avand in vedere cele prezentate, as dori sa imi comunicati daca Azomures a primit ajutor din partea statului pentru a face fata scumpirilor din energie, iar in acelasi timp as dori sa imi transmiteti care sunt masurile pe care le aveti in vedere pentru ca Azomures sa nu opreasca productia, iar fermierii romani sa nu aiba de suferit.

Solicit raspunsul scris.

Va multumesc!”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani