Grid star
criptomonede

RUSIA DA UNDA VERDE INDUSTRIEI CRIPTO - Guvernul rus si banca centrala au cazut de acord sa defineasca legal Bitcoin ca fiind o "valuta”

Kremlinul si banca centrala a Rusiei au ajuns la un acord cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, potrivit unui anunt de marti, 8 februarie 2022, al Guvernului rus. Astfel, criptomonedele vor fi considerate "valute”, iar tranzactiile cripto de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 dolari) vor trebui declarate. In caz contrar, omiterea acestei declaratii ar putea fi considerata o fapta penala.

Autoritatile de reglementare din Rusia lucreaza acum la un proiect de lege care va defini criptomonedele ca fiind un "analog al valutelor”, mai degraba decat active financiare digitale, scrie Cointelegraph, care citeaza anuntul facut marti de Executivul rus. Proiectul urmeaza sa fie lansat in dezbatere pe 18 februarie. Criptomonedele ar putea circula in mod legal numai daca au o identificare completa, prin intermediul sistemului bancar sau prin intermediari autorizati.

"Guvernul a decis viitorul monedelor digitale in Rusia. Regimul juridic al criptomonedelor va fi reglementat de stat cu obligatii stricte pentru toti participantii pe piata de profil si cu accent pe protejarea drepturilor investitorilor obisnuiti. Scopul regulamentului este integrarea mecanismului de circulatie a monedelor digitale in sistemul financiar si asigurarea controlului asupra fluxurilor de numerar din circuitul institutiilor de credit.

Protectia drepturilor cetatenilor, pe langa impartirea investitorilor in calificati si necalificati, va fi asigurata prin cerintele de licentiere pentru platformele de criptomonede. Acestea, la randul lor, vor fi obligate sa aiba back-up-uri financiare in ceea ce priveste lichiditatea si adecvarea capitalului. In plus, este planificata introducerea unei obligatii pentru participantii de pe piata de a informa cetatenii cu privire la riscurile crescute asociate monedelor digitale.

Implementarea conceptului va asigura crearea cadrului de reglementare necesar, va scoate din umbra industria monedei digitale si va crea posibilitatea unor activitati si afaceri legale. Ministerul Finantelor, Banca Centrala a Rusiei, autoritatea de supraveghere financiara Serviciul Federal de Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Fiscal Federal, Ministerul Dezvoltarii Economice, Procuratura Generala au luat parte la discutia privind reglementarea pietei criptomonedei”, se arata in anuntul postat de Guvernul rus.

Astfel, tranzactiile cu Bitcoin (BTC) si detinerea de criptomonede in Federatia Rusa nu vor fi interzise. Totusi, acestea trebuie sa se faca printr-un "organizator de schimb valutar digital” (o banca) sau un schimb peer-to-peer licentiat in tara.

Raportul subliniaza, de asemenea, ca tranzactiile cu criptomonede de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 USD) ar trebui declarate. In caz contrar, omisiunea de a declara o astfel de tranzactie ar putea fi considerata o fapta penala. Cei care accepta ilegal criptomonede ca plata vor primi amenzi. Anuntul Rusiei pare sa fi dat un nou impuls pietei cripto, care este in curs de a recupera pierderile din luna ianuarie a acestui an.

Dezbatere aprinsa intre Ministerul rus de Finante si banca centrala pe tema viitorului industriei cripto in Rusia

Aceasta stire vine dupa luni de speculatii despre modul in care guvernul rus va gestiona monedele digitale. Lumea Banilor a relatat dezbaterea aprinsa intre ministerul rus de Finante si banca centrala cu privire la modul de reglementare a pietei cripto.

Banca Nationala a Rusiei a avut o pozitie extrem de severa in raport cu industria cripto, pe care a exprimat-o in decembrie, anul trecut. In ianuarie 2022, banca centrala a cerut o interdictie a criptomonedelor in Rusia, intr-un raport care avertiza cu privire la natura speculativa a industriei. Insa propunerea a generat opozitie din partea Ministerului de Finante al Rusiei. La cateva zile dupa solicitarea bancii centrale pentru o interdictie, Ivan Chebeskov, un oficial al ministerului, a spus ca guvernul ar trebui sa reglementeze industria cripto, mai degraba decat sa o interzica in intregime. El a avertizat ca o interdictie totala ar putea duce la ramanerea in urma a Rusiei in domeniul tehnologiei.

Au aparut, de asemenea, rapoarte conform carora presedintele Vladimir Putin sustine eforturile de reglementare a sectorului cripto si in special a mineritului cripto in tara.

Guvernul rus ar putea colecta pana la 1 trilion de ruble din taxe cripto

Potrivit estimarilor autoritatilor, guvernul rus ar putea colecta pana la 1 trilion de ruble (13 miliarde de dolari) in taxe cripto in fiecare an, conform cointelegraph.com.

Se pare ca The Bell, o publicatie locala rusa, a obtinut o analiza guvernamentala care estima veniturile fiscale anuale din reglementarea industriei cripto. Potrivitacestei analize, rusii detin 12% sau aproape 214 miliarde de dolari in criptomonede . Numarul de utilizatori cripto pe bursele straine este estimat la aproximativ 10 milioane, la care se adauga numarul semnificativ de tranzactii cripto over-the-counter (OTC). Agentia guvernamentala considera ca si cea mai simpla impunere fiscala poate genera venituri de la 146 de miliarde de ruble la 1 trilion de ruble din taxe cripto.

Raportul guvernamental mai mentioneaza ca industria mineritului cripto in Rusia e in prezent extrem de dispersata si nereglementata. Analistii guvernamentali precizeaza ca estimarea se bazeaza exclusiv pe o forma simpla de impozitare, iar veniturile la buget ar putea arata foarte diferita in functie de dimensiunea reala a pietei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani