Grid star
companii

S-A PRELUNGIT VALABILITATEA POLITELOR EUROINS – Daca Guvernul nu ar fi dat OUG, acestea expirau in 8 septembrie. Aflati pana cand mai sunt valabile

Guvernul a prelungit prin OUG cu 90 zile perioada de valabilitatea a politelor RCA Euroins, societate aflata in procedura de faliment. Acestea vor fi valabile pana la 8 decembrie 2023. Potrivit actualelor reglementari, asigurarile ar fi urmat sa expire la 8 septembrie 2023 (exceptand politele de garantii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile si se implineste la data de 7 noiembrie 2023).

Actul normativ vizeaza prelungirea termenelor in care contractele de asigurare incheiate cu asiguratorul cu o cota de piata ridicata pe segmentul asigurarilor RCA, aflat in procedura de insolventa, inceteaza de drept. Astfel, prin ordonanta de urgenta se reglementeaza faptul ca, pentru politele de asigurare/reasigurare incheiate de societatile de asigurare/reasigurare aflate in procedura de insolventa in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, termenele de incetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, se prelungesc cu 90 de zile.

Masura este necesara pentru asigurarea protectiei contractantilor si beneficiarilor de asigurari, stabilitatea pietei de asigurari si evitarea riscului de diminuare a gradului de cuprindere in asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor inregistrate pe teritoriul Romaniei. Consecinta va fi faptul ca, la implinirea termenelor prelungite prin prezenta ordonanta de urgenta, numarul de contracte RCA aflate in termen de valabilitate va fi redus intr-o proportie semnificativa.

Decizia instantei

Reamintim ca Tribunalul Bucuresti a confirmat in 9 iunie 2023 starea de insolventa constatata de Autoritatea de Supraveghere Financiara prin Decizia 262/17.03.2023. Dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, in doua randuri, solicitarea Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul Bucuresti a hotarat sa deschida procedura falimentului societatii de asigurare.

In acest context, potrivit legislatiei in vigoare, ASF anunta la acea vreme ca politele de asigurare emise de Euroins Romania mai sunt valabile 90 de zile, pana la data de 8.09.2023 (exceptand politele de garantii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile si se implineste la data de 7.11.2023). Dupa implinirea termenelor de mai sus, politele emise de Euroins Romania inceteaza de drept si, prin urmare, este necesara incheierea unor polite noi.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani