Grid star
eveniment

SALARIILE AU SCAZUT IN ROMANIA - Datele privind castigul mediu net. Cei mai multi bani, in IT. Cifre oficiale (Document)

Au scazut salariile romanilor. In luna august 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.348 lei, cu 57 lei (-0,9%) mai mic decat in luna iulie 2022. Castigul salarial mediu net a fost 3.933 lei, in scadere cu 42 lei (-1,1%) fata de luna iulie 2022.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9.395 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.214 lei).
Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 12,8%.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost 97,8% in luna august 2022 fata de luna august 2021. Indicele castigului salarial real a fost 98,3% in luna august 2022 fata de luna iulie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 218,1%, cu 3,5 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna iulie 2022.

August 2022 comparativ cu iulie 2022

In luna august 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna iulie 2022, ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie, incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale).

Mai putini bani

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

-cu 15,6% in extractia carbunelui superior si inferior;
-intre 4,0% si 8,5% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea produselor textile, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea articolelor de imbracaminte;
-intre 2,0% si 4,0% in alte activitati industriale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea bauturilor, captarea, tratarea si distributia apei, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Domeniile cu crestere

Cresterile castigului salarial mediu net in luna august 2022 fata de luna iulie 2022 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna iulie, ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-cu 11,8% in telecomunicatii;

-intre 2,0% si 6,0% in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii anexe extractiei, industria metalurgica, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa, fabricarea de mobila;

-intre 1,0% si 1,5% in hoteluri si restaurante, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi aeriene, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, tranzactii imobiliare, industria alimentara, activitati de posta si de curier.
In sectorul bugetar, in luna august 2022 s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (-1,1%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,2%). In invatamant, castigului salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta (+0,6%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani