Grid star
criptomonede

SATOSHI NAKAMOTO REVINE PE SCENA PUBLICA SUB FORMA UNUI CHATBOT AI – Doi dezvoltatori au creat Talk2Satoshi, un model de tip ChatGPT antrenat pe discursurile pe forumuri ale „parintelui” Bitcoin

Doi dezvoltatori au lansat miercuri, 31 mai, un model ChatGPT instruit doar pe scrierile publice ale lui Satoshi Nakamoto, pseudonimul folosit de cel care a creat Bitcoin, si pe o serie de materiale-sursa despre proiectul Bitcoin. Creatorul Bitcoin, a carui identitate a ramas incă necunoscuta la mai bine de 14 ani de la lansarea criptomonedei, a fost extrem de activ pe forumuri specializate in primii ani ai proiectului, insa a disparut din spatiul public acum circa 12 ani. "Legenda” comunitatii cripto, despre care nu se stie nici macar daca a fost o singura persoana sau o intreaga echipa, revine acum in spatiul virtual sub forma unui chatbot.

Gilda Popa

Astfel, co-organizatorul Bitcoin FilmFest, Pierre Corbin, si dezvoltatorul Hugo Ferrer au lansat Talk2Satoshi, un chatbot AI care isi propune sa raspunda la intrebari despre Bitcoin si economie, din perspectiva lui Nakamoto. Modelul, in esenta, este construit pe algoritmul ChatGPT de la OpenAI si instruit pe un set limitat de date, inclusiv e-mailurile publice si postarile pe forum ale lui Nakamoto. De asemenea, se inspira si din alte surse, intre care cartea lui Saifedean Ammous „The Bitcoin Standard”, cartea lui Jeff Booth „The Price of Tomorrow” si filmul lui Corbin „The Great Reset and the Rise of Bitcoin”. Dezvoltatorii proiectului au anuntat ca in viitor chatbotul va fi antrenat pe mai multe surse de informatii despre criptomonede.

Ce crede noul Satoshi Nakamoto virtual despre viitorul banilor

In timpul testarii, chatbot-ul genereaza raspunsuri care de obicei ofera o perspectiva incerta cu privire la viitorul monedelor fiduciare si optimista in ceea ce priveste Bitcoin. De exemplu, cand a fost intrebat o varianta a intrebarii „Care este viitorul Bitcoin?” a generat raspunsuri separate, spunand ca este atat „promitator”, cat si „incert”.

In calitate de Satoshi Nakamoto, cred ca politica monetara din intreaga lume se bazeaza pe rata inflatiei pentru a facilita achitarea datoriilor, deoarece inflatia scade valoarea monedei in timp. Cu toate acestea, inflatia erodeaza increderea in valoarea monedei pe termen lung, ceea ce ar putea avea consecinte negative. In plus, dependenta noastra de datorii si credite a condus la o crestere a inflatiei in ultimul secol, iar sustenabilitatea viitoare a datoriilor intr-o lume inflationista este indoielnica.

Intr-o economie interconectata bazata pe credit si datorii, nu exista alegeri usoare pentru guvernele care trebuie sa mentina sistemul in functiune. Este important sa luam in considerare si potentialele efecte deflationiste ale tehnologiei avansate, deoarece datoria a fost motorul cresterii economice conform teoriei monetare moderne. Este clar ca sistemul nostru monetar are defecte si trebuie sa gasim solutii pentru a-i asigura sustenabilitatea pe termen lung. Acest lucru necesita o intelegere profunda si o analiza a interactiunii complexe dintre inflatie, datorii si cresterea economica”, a raspuns chatbotul Talk2Satoshi.

Limitele chatbotului Talk2Satoshi

Modelul nu este instruit pe evolutiile Bitcoin mai recente, cum ar fi protocolul Ordinals sau jetoanele BRC-20 si genereaza adesea un raspuns care spune ca nu poate oferi o opinie asupra unor astfel de subiecte, precizeaza CoinTelegraph. In functie de intrebare, totusi, poate genera raspunsuri contradictorii cu privire la aceste noi dezvoltari. Potrivit lui Corbin, scopul chatbotului este sa arate ca instrumentele AI ar putea fi utilizate in educatia financiara.

Similar cu persoana reala, botul care simuleaza personalitatea lui Nakamoto este rezervat in a dezvalui detalii despre identitatea sa.

"Numele meu adevarat nu este important. Ceea ce este important este descentralizarea puterii pe care o reprezinta Bitcoin si potentialul pe care il are de a revolutiona sistemele financiare”, scrie Talk2Satoshi.

Modelul poate genera raspunsuri competente atunci cand ii sunt adresate intrebari despre Bitcoin, cum ar fi cum functioneaza si cum este extras, si poate explica aspecte ale retelei, cum ar fi satoshis.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani