Grid star
business capital

SCENARIUL DIN 2009 SE REPETA – Strategia pentru taierile de salarii, aplicata pe modelul din timpul Guvernului Boc. Troica FMI-Banca Mondiala-Comisia Europeana pune mana pe Romania

Scenariul din 2009 cand Guvernul Boc a taiat salariile romanilor se repeta si in 2020 sub Guvernul Orban. Este aplicata pe acelasi model folosit cu 11 ani in urma. Mai exact, la fel ca in 2009, si acum taierile de salarii au fost anuntate de un reprezentant al BNR.

Similitudinea dintre cele doua situatii a fost remarcata de senatorul PSD Daniel Zamfir. Acesta aminteste ca in 2009 tot un oficial al BNR - in speta Catalin Croitoru, consilier al lui Mugur Isarescu - a iesit sa anunte ca este nevoie de taieri de salarii, pentru ca apoi aceasta masura sa fie pusa in practica de Guvernul condus de Emil Boc (foto stanga, impreuna cu Ludovic Orban). La fel se intampla si acum, cand economistul sef al BNR Valentin Lazea a explicat ca o solutie pentru reducerea cheltuielilor ar fi taierea salariilor cu 20% (click aici pentru a citi).

Iata comentariul senatorului Daniel Zamfir:

Se repeta scenariul din 2009! Taierea salariilor si austeritate! Atunci a iesit consilierul Croitoru de la BNR sa spuna ca e nevoie sa se taie salarile cu 25% si guvernul Boc s-a executat. Acum, alt oficial de la BNR, economistul sef, Lazea, arunca buzduganul: taierea salariilor cu 20%. Acum, Orban va taia salariile bugetarilor cu 20%. Si nu va dubla nici alocatiile , nu va creste pensiile. Va ajuta doar sistemul financiar-bancar si marile corporatii. Atat stiu, atata pot! Opriti-i pe 6 decembrie ca ne vor nenoroci pe toti!

100 miliarde euro datorie guvernamentala

Pe de alta parte, pe langa taierile de salarii, romanii vor fi afectati din plin si de situatia economica dezastruoasa in care Romania a ajuns sub guvernarea PNL. Profesorul Cristian Socol, unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici, atrage atentia ca Romania va atinge o datorie guvernamentala in 2020 egala cu datoria acumulata in primii 22 de ani de dupa Revolutie: “De Sarbatori Romania va atinge si depasi pragul de 100 miliarde euro la datorie guvernamentala. Datoria acumulata in perioada nov 2019 dec 2020 adica 177 miliarde lei va fi egala cu datoria acumulata in primii 22 de ani postRevolutie. Un an cat 22 de ani. Urmatorii ani vor fi dificili”.

Troica FMI-Banca Mondiala-Comisia Europeana

Iar pentru ca scenariul din 2009 sa fie complet, Romania va incheia un acord de imprumut si cu Fondul Monetar International (FMI). Vicepresedintele Pro Romania, deputatul Catalin Nechifor, anunta ca deja se vorbeste despre faptul ca Romania va fi preluata de troica FMI-Banca Mondiala-Comisia Europeana: “Se pregateste un draft de memorandum cu FMI. Aceste informatii le am direct de la Bruxelles, unde se discuta in zonele economice. Cifrele celor de la Bruxelles sunt mai proaste decat ce da Florin Citu. O discutie este despre abrogarea aplicarii procedurii de deficit excesiv in cazul Romaniei daca accepta sa fie pilotata de troica FMI – Banca Mondiala – Comisia Europeana”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani