Grid star
eveniment

SCUTIRE DE LA PLATA TAXELOR – Legea a fost respinsa (Documente)

Proiectul de lege privind acordarea unor facilitati persoanelor fizice rezidente ce nu depasesc varsta de 26 de ani, care urmeaza cursuri universitare si care consta in exonerarea de la obligatia de plata a taxelor si contributiilor prevazute de Codul fiscal, a fost respins de Senat luni, 13 februarie 2023.

Initiativa legislativa a primit doua avize favorabile, dar si doua negative. Astfel, Consiliul Legislativ a dat unda verde proiectului, la fel si Comisia pentru drepturilor omului din Senat. Comisa pentru buget a avizat insa nefavorabil proiectul de lege, la fel si Consiliul Economic si Social.

Potrivit expunerii de motive, acordarea acestui beneficiu tinerilor ce nu depasesc varsta de 26 de ani, care urmeaza concomitent cursuri universitare si sunt si remunerati in baza unui contract individual de munca sau a unui contract de intemship, ar reprezenta un mijloc de ajutorare a acestora la inceputul carierei si ar restabili increderea in organele si institutiile statului.
Totodata, arata initiatorii, prin aceste modificari legislative se urmareste si pastrarea fortei de munca in tara.

Bani in plus

"Modificarea legislativa propune scutirea tinerilor rezidenti ce nu depasesc varsta de 26 de ani, care urmeaza cursuri universitare si sunt angajati in munca sau presteaza activitati in baza unui contract de intemship, de la obligatia de plata a impozitului pe venit si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate.
Totodata, propunerea legislativa urmareste micsorarea cotei contributiei asigurarilor sociale, de la 25% la 10%. Astfel, in urma acestor modificari legislative, aplicand exemplul anterior indicat, angajatii care indeplinesc conditiile cumulativ prevazute de modificarea legislativa propusa, ar urma sa incaseze in mod efectiv suma de 2295 lei si nu cea de 1524 lei. Diferenta este una considerabila si ar reprezenta un real ajutor pentru persoanele tinere, care nu au experienta de munca si se afla in perioada acumularii cunostintelor necesare exercitarii unor activitati lucrative, motiv pentru care sunt si remunerati avandu-se in vedere si aceste criterii”,
arata initiatorii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani