Sindicatele distrug Ordonanta Guvernului prin care sunt taiate sporurile bugetarilor: “Ingerinta asupra drepturilor constitutionale”. Se reclama ca pierderile salariale pot ajunge pana la 1.200 lei/luna (Avizul)
Sindicatele distrug Ordonanta de Urgenta adoptata luni, 30 iunie 2025, de catre Guvernul Bolojan, care prevede taierea sporului bugetarilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare pana la un cuantum maxim de 300 de lei brut. In documentul Consiliului Economic si Social (CES) se arata ca reprezentantii partii sindicale au votat pentru avizarea nefavorabila a acestei masuri.
Sindicatele reclama ca modificarea regimului de salarizare a personalului contractual sau a functionarilor publici printr-o ordonanta de urgenta care afecteaza in mod negativ veniturile salariale, reprezinta o ingerinta asupra drepturilor constitutionale, fara o justificare temeinica privind urgenta si fara respectarea principiului echitatii. Se mai sustine ca in urma adoptarii OUG se produce o scadere neta a veniturilor lunare pentru zeci de mii de salariati, in special acolo unde nivelul anterior al sporurilor era procentual (10–15– 25% din salariul de baza), in practica, pierderile salariale putand ajunge pana la 1.200 lei/luna;.
Prezentam principalele nemultumiri ale sindicatelor, avizul integral fiind atasat la finalul articolului:
-Masura stabilirii cuantumului sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare pana la 300 lei, pentru toate categoriile de personal platit din fonduri publice, inclusiv pe cei din familia ocupationala aparare, ordine publica si siguranta nationala, intr-un context geopolitic total nefavorabil, afecteaza negativ lucratorii din intreaga administratie;
-Se produce o scadere neta a veniturilor lunare pentru zeci de mii de salariati, in special acolo unde nivelul anterior al sporurilor era procentual (10–15– 25% din salariul de baza), in practica, pierderile salariale putand ajunge pana la 1.200 lei/luna;
-Atragem atentia ca, potrivit art. 115 alin. (4)-(6) din Constitutia Romaniei, Guvernul poate emite ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, iar aceste ordonante nu pot afecta drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, iar dreptul la munca si la o salarizare echitabila este garantat de art. 41 alin.(2) din Constitutia Romaniei;
-Modificarea regimului de salarizare a personalului contractual sau a functionarilor publici printr-o ordonanta de urgenta care afecteaza in mod negativ veniturile salariale, reprezinta o ingerinta asupra drepturilor constitutionale, fara o justificare temeinica privind urgenta si fara respectarea principiului echitatii;
-Consideram ca, reducerea sporului pentru lucrul conditii periculoase si vatamatoare afecteaza in mod direct nivelul de trai al personalului platit din fonduri publice, motivatia personalului, calitatea serviciilor sociale furnizate beneficiarilor, cu consecinte asupra sigurantei acestora”.
Scadere drastica
Guvernul Bolojan a adoptat Ordonanta de urgenta pentru unele masuri privind personalul platit din fonduri publice. Documentul, in forma de proiect, prevede taierea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare, pana la un cuantum maxim de 300 de lei brut. Pana la aceasta masura, acordarea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca era de pana la 15% din salariul de baza pentru toate categoriile de personal platit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar.
Potrivit Notei de Fundamentare, cheltuielile de personal au crescut in cursul anului 2024 ca urmare a majorarilor salariale acordate pentru intreg personalul din sectorul public de la 132 miliarde lei la 164 miliarde lei, cu o valoare nominala de +32 miliarde lei, respectiv cu un procent de +24%.