Grid star
eveniment

SITUATIE GRAVA IN CENTRUL CAPITALEI – Risc de prabusire. Guvernul aloca 750 milioane lei pentru repararea planseului de la Piata Unirii: "Se impune interventia in vederea evitarii producerii unor consecinte deosebit de grave cu privire la viata si integri

Situatie grava in centrul Capitalei, la Piata Unirii: exista risc de prabusire a planseului care acopera raul Dambovita, cu o vechime de 80 de ani, motiv pentru care autoritatile intervin. Guvernul Ciuca a aprobat proiectul OUG prin care se aloca 750 de milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de consolidare a planseului.

Potrivit expunerii de motive, se impune interventia legislativa de urgenta in vederea evitarii producerii unor consecinte deosebit de grave cu privire la viata si integritatea fizica a populatiei, ce ar rezulta din colapsul planseului sau al unor parti din acesta. Se arata ca mentinerea situatiei actuale a planseului Unirii expune populatia la riscuri semnificative care afecteaza drepturile fundamentale la viata si la integritate fizica, garantate de Constitutia Romaniei, fapt dovedit prin expertiza, conform careia degradarile pot avansa rapid si pot genera colapsul total sau partial al planseului:

Lucrari de consolidare

"Schimbarile preconizate prin adoptarea prezentului proiect de ordonanta de urgenta constau in crearea temeiului si cadrului legal care sa permita finantarea obiectivului ‘Regenerarea spatiilor publice in zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrarilor de consolidare si reabilitare a planseului de acoperire a raului Dambovita, in vederea evitarii consecintelor negative cu impact asupra drepturilor fundamentale la viata si la integritate fizica, care ar rezulta din neinterventia legislativa”.

Stalpii de sustinere, crapati

Primaria Sectorului 4 arata ca planseul Unirii, constructia din beton cu o latime de 32 de metri si o lungime de 360 de metri, aflata intre strada Caldarari si peretele tunelului rutier, care acopera si dirijeaza prin subteran raul Dambovita, a suferit modificari structurale semnificative in cei peste 80 de ani de existenta. Mai exact, in momentul de fata, stalpii de sustinere ai planseului sunt crapati si fisurati, armaturile sunt corodate, rupte pe alocuri, iar din placa structurii sunt cazute bucati intregi de beton. Mai mult, din cauza apei care trece pe sub planseu, s-a creat mucegai, iar infiltratiile au fisurat grinzile.

*Cititi aici proiectul OUG

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani