Grid star
business capital

SUTE DE DECIZII ASF, CONFIRMATE DE INSTANTE - Au fost validate acte normative esentiale pentru piete si consumatori. Bilant la final de an

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) condusa de Nicu Marcu (foto) a beneficiat in ultimul an de circa 200 de decizii judecatoresti favorabile, care i-au permis sa puna in aplicare masuri prin care s-a evitat aparitia in cele trei piete supravegheate a unor situatii care sa afecteze consumatorii. Au fost confirmate nu doar decizii generate de actiuni ample de control, dar si acte normative esentiale pentru piete si consumatori.

Potrivit studiifinanciare.ro, practica instantelor de judecata in ceea ce priveste actiunile introduse de Autoritatea de Supraveghere Financiara si mai ales contestatiile formulate de diversele entitati supravegheate tinde sa devina una mai degraba favorabila Autoritatii, arata o analiza a deciziilor luate in 2022. Tendinta este cu atat mai importanta cu cat se instaureaza in cea mai activa perioada din istoria institutiei in ceea ce priveste actiunile de supraveghere si control soldate cu decizii importante pentru piete.
"Deciziile analizate vizeaza in primul rand piata asigurarilor si piata de capital, zona de supraveghere si control din piata pensiilor private incepand sa fie mai activa abia in ultima perioada. Decizii de forta , care vizeaza, de exemplu, ridicarea autorizatiei City Insurance, fosta companie lider de piata in asigurari, si sanctiunile masive aplicate fostilor conducatori ai societatii au fost confirmate de judecatori, fapt care demonstreaza, pana la urma, soliditatea motivarilor aduse de specialistii ASF intr-un context foarte dificil. Mai mult, instantele confirma si justetea actelor normative emise de Autoritate. Cel mai recent, Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea unei asociatii patronale impotriva modificarilor aduse normei 20/2017, privind asigurarile de automobile. In acest fel, prevederile articolului I al  normei 18/2022 raman in picioare, spre beneficiul consumatorilor. Articolul respectiv introduce, in premiera, posibilitatea ca pretul final al asigurarii RCA sa difere in functie de canalul de distributie, fapt ce  ofera o gama mai larga de optiuni clientilor de asigurari”.

Administrarea banilor

Potrivit studiifinanciare.ro, important este faptul ca instantele de judecata dau dreptate ASF in dosare care vizeaza companii si persoane cheie prezente inca in piete, administrand banii a milioane de consumatori.

"Amintim ca la jumatatea acestui an, in piata asigurarilor erau in vigoare in jur de 15,6 milioane de contracte, in timp ce numarul investitorilor prin fonduri prezente pe piata de capital depasea 500.000. Peste 7,8 milioane de oameni participa in sistemul de pensii private, unde cotizeaza lunar cu 3,75% din salariul brut. Aceste cifre arata destul de clar cat de importanta este sanatatea celor trei piete, care au  impreuna active de zeci de miliarde de euro, supravegheate de ASF si gestionate prin deciziile luate de Consiliul Autoritatii.   
Supravegherea stricta din zona asigurarilor, sustinuta de deciziile judecatoresti. Persoane cheie din zona pietei de capital au pierdut procesele cu ASF. Pagubitii si clientii au doar de castigat
Piata asigurarilor a beneficiat de o atentie sporita din partea ASF in ultimii doi ani, iar acest lucru se poate observa din frecventa fara precedent a controalelor si mai ales a deciziilor luate in legatura cu aceasta piata. Faptul ca astazi fotografia pietei surprinde unul dintre cele mai ridicate niveluri de concurenta din istoria sa recenta si cu siguranta cel mai mare grad de diversificare pe piata RCA de la introducerea prin lege a acestui produs se poate spune ca are legatura si cu supravegherea mai stricta. In acest context, aplicarea imediata a deciziilor ASF are un rol semnificativ.
De exemplu, Autoritatea a intervenit in mai multe randuri la liderul pietei RCA, Euroins, cu decizii care impun remedierea unor probleme cu plata daunelor. In plus, au fost sanctionate atat societatea cat si conducerea ei de fiecare data cand s-a incercat intarzierea sau obstructionarea controalelor, mai ales prin nepunerea la dispozitie a documentelor solicitate. Mai important, societatea a fost pusa in doua randuri sub un plan de masuri menit sa remedieze atat deficitele de rezerve si de capital, cat si probleme logistice cu gestionarea dosarelor de dauna. Una dintre indicatiile ASF a fost chiar diversificarea portofoliului, prin reducerea prezentei pe piata RCA si cresterea vanzarilor in zona de facultive.

Masurile luate de ASF

Asiguratorul a contestat toate aceste decizii, insa ASF a primit deja castig de cauza in majoritatea proceselor pe aceste spete. Beneficiul clientilor si pagubitilor este evident, in primul rand prin dinamizarea procesului de gestionare a daunelor, in baza unor decizii executorii si confirmate de instante, apoi prin mentinerea sau chiar reducerea cotei Euroins  din piata RCA si implicit a riscului ca firma sa ajunga sa nu isi poata onora obligatiile, in contextul in care toate asteptarile erau ca aceasta societate sa preia mare parte a deficitului de asigurare ramas dupa City Insurance. In loc sa se intample astfel, au revenit pe piata, pentru prima data dupa ani de zile, societati mari, cu portofolii traditional diversificate, iar acest lucru s-a intamplat inclusiv ca urmare a masurilor luate de ASF.

Piata brokerajului

Tot in zona asigurarilor s-au desfasurat primele actiuni de amploare care au vizat piata brokerajului. Au fost descoperite si sanctionate nereguli importante, cum ar fi lipsa de pregatire a personalului, neinregistrarea unora dintre politele de asigurare sau chiar utilizarea de useri falsi, aceasta din urma problema fiind sesizata organelor penale. In mod evident, toate aceste nereguli sunt de natura sa afecteze interactiunea clientului cu brokerul, fie pentru ca nu va primi informatiile potrivite daca agentul este necalificat corespunzator fie ca poate ajunge chiar sa detina o polita fara acoperirile la care se asteapta. Si in aceasta privinta, mai multe masuri ASF contestate de brokeri au fost confirmate de instante. Si alte entitatti din zona asigurarilor au contestat fara a avea castig de cauza decizii importante luate de ASF.
Cea mai mare parte a deciziilor judecatoresti care implica ASF, in 2022, vizeaza piata de capital. In aceasta zona, regulile mai stricte impuse de la nivel european si transpuse si in legislatia locala, au facut ca masurile de sanctionare sa fie mai frecvente. Mai mult, pe acest segment exista si procese in contencios administrativ prin care diversi participanti la piata reclama lipsa de actiune a ASF in legatura cu alti participanti, de obicei concurenti directi. In aceste spete, inclusiv in dosare cu nume foarte cunoscute in piata, balanta deciziilor favorabile inclina tot spre ASF, pe parcursul anului 2022. Din datele publice, reiese ca Autoritatea a beneficiat de aproximativ 100 de astfel de decizii favorabile pe spete legate de piata de capital, majoritatea in legatura cu sanctiuni acordate unor entitati supravegheate sau persoane relevante
”, arata studiifinanciare.ro.

AICI puteti gasi, sub forma de informari lunare, deciziile favorabile ASF luate de instante

AICI puteți consulta, sub forma de informari toate deciziile de sanctionare luate de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani