Grid star
criptomonede

UCRAINA DETINE O AVERE MAI MARE DECAT SUA IN BITCOIN – Topul oficial al statelor, dupa valoarea portofoliilor BTC. Neoficial, China ar controla o suma uriasa in criptomonede

Ucraina, Statele Unite ale Americii si El Salvador figureaza, in aprilie 2023, in topul listei guvernelor care detin oficial Bitcoin (BTC), potrivit datelor bitcointreasuries.net. In 2020 China conducea detasat in topul statelor cu averi cripto, cu 194.775 BTC, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. Intre timp, Beijingul a disparut din lista oficiala a puterilor cripto publicata de diferite companii de analiza blockchain. Cu toate acestea, Forbes atragea atentia, in noiembrie 2022, ca guvernul chinez este „o balena cripto” care ar putea declansa un cutremur in piata daca si-ar lichida detinerile in active digitale.

Gilda Popa

Ucraina este, in acest moment, cel mai bogat stat in topul guvernelor care detin oficial Bitcoin, cu 46,351 BTC, fiind urmata de SUA, cu 41,491 BTC si de El Salvador, cu 2,381 BTC.

Ucraina a intrat recent in topul statelor „miliardare” in Bitcoin, pe fondul invaziei ruse, dupa ce a inceput sa primeasca donatii in criptomnede pentru a acoperi cheltuieli urgente pentru echipamente militare si asistenta umanitara. Aproximativ 80% din totalul celor 70 de milioane de dolari in active digitale din donatii au venit in primele luni ale razboiului, viteza platilor cu criptomonede accelerand capacitatea tarii de a raspunde invaziei ruse, a explicat adjunctul ministrului ucrainean al Digitalizarii, Alex Bornyakov in februarie 2023. In prezent, insa, detinerile guvernului ucrainean in BTC valoreaza 1,3 miliarde dolari.

Guvernul SUA a confiscat criptomonede in valoare de zeci de miliarde dolari

Valoarea detinerilor SUA in BTC a depasit echivalentul a 1 miliard dolari in februarie si martie 2020, cand in trezoreria statului american au intrat 4041 BTC, respectiv 69.670 BTC, potrivit datelor analizate la acel moment de Lumea Banilor. Cel mai probabil, detinerile oficiale de BTC raportate de SUA provin din confiscari masive de criptomonede.

Spre exemplu, doar in luna noiembrie 2020, Departamentul de Justitie al SUA a anuntat ca a confiscat Bitcoin in valoare de peste 1 miliard de dolari asociat cu piata subterana online Silk Road. Criptomonedele confiscate, potrivit Departamentul de Justitie fusesera in posesia unui hacker anonim care le-a furat de pe un site „notoriu” (n.r celebrul Silk Road). In februarie 2022, Departamentul de Justiţie al SUA a confiscat criptomonede de 3,6 miliarde de dolari, legate de atacul cibernetic împotriva Bitfinex, iar in noiembrie 2022 a confiscat, de asemenea, o suma uriasa in BTC legata de Silk Road. Asa cum rezulta din graficul de mai jos, Guvernul SUA a devenit extrem de activ in valorificarea criptomonedelot confiscate.

 

China, "balena cripto” din umbra

In prezent, sunt 550 miliarde dolari in Bitcoin incriptati in retelele blockchain, arata datele CoinMarketCap.

Dintre acestia, o suma considerabila ar fi detinuta de China, spune Ki Young Ju, directorul executiv al companiei de analiza a datelor blockchain Cyptoquant.

[Guvernul] Chinei este o balena cripto. Autoritatile chineze au confiscat 194.000 de Bitcoin, 833.000 de Ethereum si alte criptomonede din escrocheria PlusToken in 2019. Au confiscat aceste active in valoare de 6 miliarde de dolari, detinute acum decatre trezoreria nationala”, a postat in noiembrie 2022 pe Twitter Ki Young Ju.

Daca Beijingul inca mai detine activele cripto pe care le-a confiscat, tara s-ar clasa printre cele mai mari cripto-balene din lume, depasind-o pe cele precum Microstrategy si Coinbase.

Lichiditatea listata la vanzare de catre mineri, investitori institutionali si investitori cu amanuntul este aproape nimic daca comparam guvernele”, a spus Ki Young Ju pe Twitter DM, adaugand intr-o postare separata pe reteaua de socializare ca guvernul Bulgariei ar putea detine peste 200.000 de bitcoini, a notat Forbes in noiembrie anul trecut.

De altfel, asa cum scria Lumea Banilor in decembrie 2020, China figura inca in topurile oficiale ale detinatorilor de Bitcoin.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani