Grid star
antreprenoriat

500 DE MILIOANE EURO PENTRU ANTREPRENORI – Destinatia fondurilor. Sunt bani europeni

Ministerul Fondurilor Europene condus de Marcel Bolos (foto) a lansat in consultare publica Ghidurile Solicitantului pentru investitii in productia de energie din surse regenerabile – autoritati publice locale. Bugetul alocat acestui tip de investitii este de 500 milioane euro, prin Programul Operational Infrastructura Mare.
 

Aceasta masura are ca obiectiv cresterea ponderii energiei regenerabile in totalul consumului de energie primara, ca rezultat al investitiilor de crestere a puterii instalate de producere a energiei electrice si termice din resurse regenerabile mai putin exploatate. De asemenea, se urmareste reducerea emisiilor de carbon in atmosfera generate de sectorul energetic prin inlocuirea unei parti din cantitatea de combustibili fosili consumati in fiecare an (carbune, gaz natural).
 
"Urmare acestor apeluri, primariile au posibilitatea sa acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice in domeniul educatiei, sanatatii, inclusiv alimentarea cu energie termica a populatiei, iluminatul public sau transportul public de calatori. Masurile vizeaza independenta energetica pentru autoritatile publice locale, astfel incat costurile cu utilitatile sa poata fi gestionate eficient", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

 Aceasta masura cuprinde doua apeluri, structurate astfel:

-Sprijinirea investitiilor in capacitati de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare;
 
-Acordarea finantarii nerambursabile in cadrul acestui apel intra sub incidenta regulilor de ajutor de stat conform schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea autoritatilor publice locale care au in responsabilitate servicii publice de interes local in implementarea unor masuri destinate promovarii productiei de energie din surse regenerabile in vederea comercializarii.
 
Alocare: 250 milioane euro
 
Granturile aferente masurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru comercializare se acorda pe beneficiar si proiect, sub forma de ajutor de stat, si au valoarea minima de 5.000.000 euro si valoarea maxima de 15.000.000 euro.
 
Data incepere depunere de proiecte: 04.10.2022
 
Autoritatile pot prelungi termenul de depunere in functie de solicitarile primite, de rata de contractare a proiectelor, deciziile de realocare a unor fonduri sau alte considerente.

Sprijinirea investitiilor in capacitati de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu

 Potrivit ministerului Investitiilor, acordarea finantarii nerambursabile pentru proiectele vizand realizarea capacitatilor de productie a energiei electrice si/sau termice din surse regenerabile de energie cu exceptia biomasei pentru consum propriu, nu intra sub incidenta regulilor de ajutor de stat.
In cazul unitatilor administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativ-teritoriale/ care propun proiecte de producere a energiei termice in scopul consumului propriu, acestea vor avea in vedere ca nu vor putea utiliza energia produsa in alte scopuri care determina obtinerea de venituri.

In acest sens, solicitantii de finantare pentru realizarea de capacitati de producere energie termica din surselor de energie regenerabile pentru consum propriu, vor declara la cererea de finantare scopul producerii de energie termica.
 
Alocare: 250 milioane euro
 
Granturile aferente masurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autoritatilor publice locale au valoarea minima de 500.000 euro si valoarea maxima de 5.000.000 euro.
 
Data incepere depunere de proiecte: 04.10.2022
 
Termenul de depunere poate fi prelungit in functie de solicitarile primite, de rata de contractare a proiectelor, deciziile de realocare a unor fonduri sau alte considerente.
 
Ghidurile sunt publicate aici

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani