Grid star
antreprenoriat

CRIZA FORTEI DE MUNCA IN ROMANIA – Ministerul Muncii cere 100.000 de noi lucratori straini (Document)

Ministerul Muncii condus de Raluca Turcan (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de Hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022. Invocand criza fortei de munca din Romania, se propune aprobarea a 100.000 de muncitori straini care sa aiba drept de munca in tara.

Potrivit expunerii de motive, in perioada ianuarie-august 202, numarul total de locuri de munca vacante era de 264.983 (in scadere cu 0,8% fata de perioada similara din anul 2020, cand numarul locurilor de munca vacante declarate de angajatori era de 267.106).

Din totalul locurilor de munca vacante inregistrate in bazele de date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si puse la dispozitia persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, 50.924 au fost locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa.

Oferta, mai mare decat cererea

In primele 8 luni ale anului 2021, media numarului de locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa a fost de 6.366. In perioada de referinta, numarul locurilor de munca declarate, in mod repetat, de angajatori din cauza ca nu puteau fi ocupate reprezinta 19% din totalul locurilor de munca vacante, scazand fata de aceeasi perioada a anului 2020 cand acestea reprezentau 20,4% .

Iar pentru a rezolva cererea de locuri de muca se propune "stabilirea pentru anul 2022 a unui contingent de 100.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania”.

*Proiectul Ministerului Muncii

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani