Grid star
eveniment

BANI IN PLUS PENTRU PENSIONARI – Legea care ofera compensatii a fost adoptata de Senat. Banii vor fi virati la plata primei pensii a anului urmator (Proiectul)

Pensionarii  vor primi mai multi bani de la stat, conform unui proiect de lege adoptat de Senat. Prevederea apare in propunerea legislativa privind completarea art. 1 din Legea 147 din 26 iulie 2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern semnata de mai multi parlamentari PNL, printre care si fostul ministru de Interne Lucian Bode (foto).

Concret in cazul in care cele sase calatorii reduse cu 50% cu trenul, mijloace auto sau nave de calatori de care beneficiaza pensionarii nu au fost utilizate, acestia sa poata primi o compensatie in bani.

Initiatorii arata ca initiativa legislativa vine in sprijinul persoanelor varstnice, acestia confruntandu-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scazut al veniturilor. Pe langa aceasta, pensionarii se mai confrunta si cu un grad de sanatate precar, lipsa medicamentelor, asistenta sociala slaba:

“Dorind sa venim in intampinarea acestei categorii de persoane am elaborat prezenta initiativa legislativa, care propune ca in cazul in care cele 6 calatorii reduse de care beneficiaza pensionarii nu au fost utilizate, acestia sa poata primi o compensatie in bani. Calculul compensatiei va fi stabilit prin Ordin al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, iar banii vor fi virati la plata primei pensii a anului urmator”.


Iata forma proiectului de lege adoptat de Senat

 

Reamintim ca noua lege privind sistemul public de pensii a intrat in vigoare in 1 ianuarie 2024. Legea prevede in acest an doua mariri. Prima, din 1 ianuarie, este marirea cu 13,8% a punctului de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. A doua de la 1 septembrie 2024, atunci cand pensiile se majoreaza in urma recalcularii. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.  

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului privind completarea art. 1 din Legea 147 din 26 iulie 2000

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani