Grid star
criptomonede

CASATORIE ETERNA IN BLOCKCHAIN – Romantismul cripto, noua moda in SUA. Contractul inteligent de casatorie, imposibil de sters din sistem

Rebecca Rose si Peter Kacherginsky, angajati ai platformei de schimb Coinbase, au dezvaluit modul in care au folosit blockchain-ul Ethereum pentru a incheia un contract de casatorie inteligent.
Pe 3 aprilie, Rose a postat pe Twitter anuntul ca perechea a „legat nodul” casniciei pe 14 martie, atat in cuvinte fizice, cat si virtuale. Romantismul cripto capata teren intre tinerii pasionati de tehnologie, in contextul in care contractul semnat in blockchain este ireversibil, de neoprit, imposibil de cenzurat si nu necesita permisiunea unei terte persoane sau institutii. „Asa cum ar trebui sa fie dragostea”, spun tinerii indragostiti.

Familia Kacherginsky a scris un contract inteligent Ethereum numit Tabaat care a emis NFT-uri „inele” tokenizate sub forma de jetoane TBT pentru portofelele virtuale cuplurilor. Tabaat este cuvantul ebraic pentru inel.

Kacherginsky a creat contractul inteligent de casatorie de 2.218 linii pe 10 martie, contractul costand 0,25 ETH - in valoare de aproximativ 450 USD la momentul crearii acestuia. La o ora dupa crearea contractului, au fost trimise inca trei tranzactii de la Tabaat pentru un cost suplimentar de 0,0048 ETH sau 87 USD - ceea ce sugereaza ca in total nunta virtuala va costa aproximativ 537 USD, cu toate demersurile necesare pentru a semnala un contract de casatorie in blockchain. In schimb, nunta fizica in Statele Unite ale Americii costa aproximativ 25.000 de dolari.

NFT-urile descriu o animatie de doua cercuri care fuzioneaza pentru a deveni unul si au fost ilustrate de artistul Carl Johan Hasselrot.

„Blockchain-ul, spre deosebire de obiectele fizice, este pentru totdeauna. Este de neoprit, imposibil de cenzurat si nu necesita permisiunea nimanui. Asa cum ar trebui sa fie dragostea. Ce ar putea fi mai romantic decat atat ”. a scris Rose pe Twitter.

Contractul „etern” de casatorie a fost validat in 4 minute de reteaua Ethereum

Ceremonia in sine a constat in doua tranzactii - transferul „inelelor” NFT din contract catre Rose si Kacherginsky. In total, ceremonia a durat 4 minute pentru a fi validata de reteaua Ethereum si a suportat 50 USD in taxe pentru miner.

„Majoritatea oamenilor se casatoreste intr-un loc de cult religios, pe o plaja sau la munte. Peter (@_iphelix) si cu mine NU suntem cei mai multi oameni. Ne-am casatorit pe #blockchain.”, a scris Rebecca Rose (@rgoldilox) in 2 aprilie 2021 pe Twitter.

Aceasta nu este prima casatorie bazata pe blockchain, DLT fiind folosit mai intai pentru un astfel de contract in octombrie 2014. David Mondrus si Joyce Bayo si-au oficializat casatoria scanand un cod QR in timpul unei ceremonii organizate in timpul unei conferinte private Bitcoin la Disney Land din Orlando, Florida.

Mondrus a fost foarte clar cand si-a exprimat opinia: „De ce ar trebui guvernul sa aiba ceva de spus despre cine ma casatoresc sau cum?”

Blockchain este un registru permanent, distribuit public, care verifica tranzactiile, inregistreaza evenimente si este nu permite modificarea datelor. Fiecare tranzactie noua creeaza un bloc care include un hash criptografic si un timestamp care face parte dintr-un lant in crestere de informatii verificate. Exista multe blockchains diferite si fiecare este utilizat si programat diferit.

Casatoria in blockchain este un contract incheiat pe veci

Un contract inteligent este un acord digital intre doua sau mai multe persoane care poate fi accesat prin scanarea blockchain-ului in orice moment din viitor. Contractele inteligente au gasit deja o utilizare pe scara larga in finantarea comertului, deoarece se pot deconta tranzactiile fara a fi nevoie de o terta parte pentru verificare. Daca blockchain-ul inregistreaza cu adevarat pentru totdeauna datele, atunci gravarea contractelor de casatorie in tesatura sa este un mod ieftin si inovator de a aduce romantismul in lumea tehnologiilor criptografice.

Traditia dreptului comun englez defineste casatoria ca un acord privat, voluntar intre un barbat si o femeie. In epoca moderna, unele natiuni au modificat aceasta lege pentru a include cupluri de acelasi sex. Statul, ca atare, joaca un rol instrumental in definirea institutiei casatoriei si in implementarea structurii juridice care reglementeaza o uniune intre doi parteneri. Implicarea guvernelor in tranzactiile private si voluntare ale cetatenilor este mereu prezenta. Insa tehnologia schimba radical acest lucru.

„Nu avem nevoie de niciun stat sau biserica pentru a ne valida casatoria”. - Edurne Lolnaz & Mayal de Borniol

O casatorie blockchain poate fi la fel de flexibila pe cat doresc cei doi membri ai cuplului. Cand miliardarul Brock Pierce s-a casatorit cu sotia sa Rose pe blockchain anul trecut, au creat un contract care putea fi reinnoit, schimbat sau anulat anual.

Dupa cum remarca Alex Gruz, directorul creativ al Smart Vows, „Un certificat de casatorie este doar o hartie care poate fi ingropata in dezordinea din casa ta. Si mai rau, se poate pierde sau manipula. Cu un contract inteligent de casatorie, aceasta preocupare este un lucru de domeniul trecutului”

In Washoe, statul Nevada, Recorder’s Office a lucrat la lansarea blockchain-ului Titan Seal pentru a implementa certificate de casatorie pe blockchain-ul Ethereum. Astazi, cand un cuplu se casatoreste in Nevada, procesul poate dura zile de asteptare pentru verificare si poate costa cuplul o taxa pentru livrare.

Prin utilizarea tehnologiei blockchain, oficialii promit un model de verificare instantaneu, ieftin, fara hartie, care ar putea fi livrat in casuta de e-mail a unui cuplu in cateva minute.

Estonia a fost in fruntea unui nou standard fara frontiere care permite oricarui om posibilitatea de a se inregistra ca rezident electronic al Estoniei printr-o organizatie numita BitNation. BitNation isi propune sa infiinteze o tara virtuala fara granite si permanentizata de imuabilitatea tehnologiei blockchain. Prin BitNation, oamenii isi pot dovedi cetatenia cibernetica, pot infiinta corporatii si pot notaria documentele, inclusiv certificatele de casatorie.

Contractele inteligente au devenit un cuvant cheie in comunitatea criptografica

Contractele inteligente au existat in teorie cel putin din 1995, cand criptograful Nick Szabo a publicat un articol intitulat „contracte inteligente” pentru revista tehnica Entropy. Dar abia in ultimii ani, odata cu cresterea incredibila a Ethereum, contractele inteligente au devenit un cuvant cheie in comunitatea criptografica. Ethereum si fondatorul sau Vitalik Buterin, au preluat domeniul de aplicare simplu al contractelor inteligente si au construit un sistem complet Turing care permite oricarui utilizator sa creeze un contract mai complex decat ceea ce ar putea fi produs pe blockchain-ul Bitcoin. Dar, cu o mai mare complexitate, apar si ingrijorari de securitate evidente.

„Blockchain-ul nu este doar o revolutie tehnologica, ci este in primul rand o revolutie socio-economica.” - Thomas Backlund

Marea promisiune a blockchain-ului original al lui Nakamoto a fost ca ar putea oferi un mediu profund, accesibil si de incredere care se afla dincolo de controlul statului modern. Desi termenul „blockchain” a devenit un cuvant la moda asociat cu start-up-uri fara produs si cu visatori, forta formidabila a blockchain-ului consta in capacitatea sa de a produce mecanisme care promoveaza libertatea individuala.

https://cointelegraph.com/news/couple-gets-married-on-ethereum-blockchain-for-587-in-transaction-fees

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani