Grid star
criptomonede

CHINA, DETRONATA DIN TOPUL GLOBAL AL PUTERII DE CUMPARARE CRIPTO - Unde se da „ora exacta” in piata criptomonedelor in 2021

Platforma de date blockchain Chainalysis a publicat joi, 19 august, indicele de adoptare a criptomonedelor in 2021, care analizeaza nu mai putin de 154 de tari din punctul de vedere al „puterii cripto” de cumparare a populatiei.
Rezultatele, dublate de un raport al companiei Finder, sunt surprinzatoare. „Kilometrul zero” al pietei cripto, din perspectiva investitorilor de retail ramane in Asia, dar intr-un stat incomparabil mai insignifiant pe harta lumii din punct de vedere geopolitic decat China.

Cum era de asteptat, adoptarea criptomonedelor la nivel global a crescut cu peste 2.300% din trimestrul 3 al anului 2019 si cu peste 881% in ultimul, arata raportușl Chainnalysis, citat de cnbc.com.

Ce tara domina fara echivoc in noul index global de adoptare a criptomonedelor

Chainalysis a publicat saptamana aceasta o previzualizare a raportului sau, Geografia Criptomonedelor 2021, care va fi lansat in septembrie. Raportul contine „Indicele global de adoptare a criptomonedelor 2021 Chainalysis”, calculat „pentru a masura adoptarea criptomonedelor la nivel mondial”

Compania de analiza a datelor blockchain a explicat ca indicele susmentionat este calculat pe baza a trei valori fundamentale. Prima este „valoarea criptomonedei cumparate din piata, ponderata cu paritatea puterii de cumparare (PPP) pe cap de locuitor”.
A doua este „valoarea de vanzare cu amanuntul a activului cripto, ponderata cu PPP per capita”, iar a treia este „volumul operatiunilor de schimb peer-to-peer (P2P), ponderat de PPP per capita si numarul de utilizatori de internet”. Metodologia de calcul nu este perfecta, dar este cea mai potrivita pentru a da o imagine clara si destul de precisa asupra nivelului de circulatie a criptomonedelor in diferite tari.

Cu cat scorul final al tarii este mai aproape de 1, cu atat este mai mare rangul tarii respective in ce priveste numarul si valoarea criptomonedelor in circulatie, a mai precizat compania.

Clasament surprinzator: Vietnam ocupa primul loc, urmata de India, Pakistan, Ucraina, Kenya, Nigeria, Venezuela si SUA

China si SUA au scazut cel mai mult din 2020 in noul clasament general. Anul trecut, China s-a clasat pe locul 4 la nivel global, in timp ce SUA s-au clasat pe locul 6. Anul acesta, SUA ocupa locul 8, in timp ce China ocupa locul 13.

Cel mai important motiv pentru care ambele tari au scazut in clasament este faptul ca volumul comertului P2P ponderat pentru populatia care utilizeaza internet a scazut dramatic - China a scazut de la 53, punctajul in aceasta componenta la 155, in timp ce SUA a scazut de la 16 la 109”, a detaliat Chainalysis.

Acest lucru este determinat in mare masura de volumul de tranzactii in crestere pentru serviciile centralizate si cresterea exploziva a DeFi [finante descentralizate], in timp ce platformele P2P sunt mai utilizate pe pietele emergente, a explicat platforma de date blockchain.

Nivelul de utilizare a criptomonedelor a crescut in ultimele douasprezece luni, iar numarul si raspandirea geografica a tarilor de pe harta cripto arata ca avem de-a face cu un fenomen cu adevarat global ... Adoptia globala a criptomonedelor a crescut cu peste 2.300% din T3 2019 si cu peste 881% din vara lui 2020, adica in ultimul an”, se precizeaza in raport.

Cum se explica „explozia” utilizarii de criptomonede in Vietnam

Matt Ahlborg, analist de date peer-to-peer, a declarat pentru cnbc.com ca Vietnamul este una dintre pietele de top pentru Bitrefill, o platforma online care ofera clientilor carduri cadou achizitionate cu criptomoneda, dar si oportunitatea de a face cumparaturi avantajoase cu Bitcoin.

Vietnam a iesit in evidenta pentru ca a dominat indexul”, a declarat directorul de cercetare al Chainalysis, Kim Grauer, care a intocmit raportul.

Am auzit de la experti ca locuitorii din Vietnam au o istorie a jocurilor de noroc, iar tinerii, cu experienta in tehnologie, au ca optiune in ce priveste investitiile Exchange Trading Found (ETF) traditionale (n.r. fonduri deschise de investiții care urmăresc evoluția unui activ suport) iar acestea stimuleaza adoptarea criptomonedelor”, a mai declarat Grauer.
„Nigeria este o poveste diferita. Are o piata comerciala imensa pentru cripto. Se face tot mai mult comert pe blockchainul cripto, inclusiv comertul international cu partenerii din China.”, a adaugat el.

Aceste natiuni cu economii emergente mai au un alt lucru in comun, potrivit Boaz Sobrado, un analist de date fintech din Londra. Guvernele au control extins asupra capitalului sau au o populatie puternica de emigranti si imigranti, a explicat el.

Analistii observa ca masurarea adoptarii criptomonedelor la nivel de baza nu este usoara. Spre exemplu, observa analistii, natiunile sanctionate precum Cuba sunt subestimate din punctul de vedere al volumului de circulatie al criptomonedelor, pur si simplu pentru ca aceste tranzactii sunt mai greu de urmarit.

Datele se coroboreaza cu un sondaj publicat vinerea trecuta pe site-ul web de comparatie a produselor Finder, numit Cryptocurrency Ownership, care a chestionat 42.040 de cetateni din 27 de tari. Raportul clasifica tarile in functie de adoptarea monedei digitale si arata ca regiuni precum Vietnam, Indonezia si India au cel mai mare numar de persoane care au raportat ca detin criptomonede, scrie news.bitcoin.com.

Cel mai mare procent de cetateni care detin criptomoneda sunt din Vietnam, respecttiv 41%. In Indonezia, 30% dintre cetateni detin active criptografice, iar India are si aproximativ 30%.
Spania, Marea Britanie, SUA, Germania si Japonia au cel mai mic numar de detinatori de criptomoneda

In top, pa locul 4 se situeaza Malaezia (29%), urmata de Filipine (28%), Belgia (26%), Hong Kong (26%), Coreea de Sud (23%), Brazilia (22%) si urmeaza Italia (21%). Ultimele cinci tari din lista celor 27 sunt Spania (12%), Japonia (11%), Germania (11%), Statele Unite (9%) si Regatul Unit (8%).

Acesta este un contrast puternic cu modul in care lucrurile sunt descrise in mass-media, deoarece SUA, Marea Britanie si Japonia sunt adesea evidentiate ca „focare” de adoptare a criptomonedelor. Intre timp, o serie de tari din America de Sud sunt adesea remarcate ca avand rate de adoptie ridicate, in special Venezuela.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani