Grid star
eveniment

CITU, LA RAPORT - Premierul, somat sa dea explicatii romanilor dupa ce Consiliul Fiscal a criticat proiectul privind rectificarea bugetara

Premierul Citu (foto dreapta, langa Klaus Iohannis), este chemat sa dea explicatii dupa ce Consiliul Fiscal a criticat Proiectul de rectificare bugetara si arata ca slabeste consolidarea bugetara asa cum era anuntata pentru anul 2021 (click aici pentru a citi).

PSD ii cere premierului Citu sa dea explicatii romanilor despre rectificarea bugetara, mai ales in urma criticilor Consiliului Fiscal, si arata ca expertii subliniaza, in cea mai recenta opinie, consecintele economice “nocive” ale guvernarii actuale:
“Ei confirma astfel avertismentele repetate ale Partidului Social Democrat: Romania este intr-un profund dezechilibru economic, ca urmare a politicilor hazardate ale Guvernelor Orban si Citu”.

Scaderea veniturilor

Potrivit social-democratilor, veniturile in scadere acuta, cresterea masiva a cheltuielilor, adancirea grava a tuturor deficitelor si sarabanda de imprumuturi la costuri enorme, de miliarde de euro anual, risca sa compromita pe termen lung orice sansa de redresare si echilibrare, daca actualele tendinte continua. 
PSD acuza Guvernul Citu ca angajeaza cheltuieli bugetare iresponsabile (+21,4 miliarde de lei), peste sumele prevazute in buget, in conditiile anticiparii unor venituri supraestimate si insuficiente (+17,6 miliarde de lei):

Romania, ingropata in imprumuturi

“Este grav ca venituri temporare, precum recuperarea taxelor si impozitelor amanate din cauza pandemiei, ajung sa finanteze cheltuieli bugetare permanente!
Romania va continua sa fie ingropata in imprumuturi, nu pentru investitii, ci pentru plati curente.

Si mai grav este ca miliarde de lei sunt directionate abuziv, discretionar, pentru a 'cumpara' favoruri politice in interes personal sau de grup. Revoltator si fara precedent, 3 miliarde de lei au fost luati din bugetul de pensii, oricum aflat in grav deficit, pentru ca premierul Citu sa-i poata directiona catre primarii de ale caror voturi are nevoie ca sa ajunga presedinte al PNL.

Evaluare neutra

E rau si va fi si mai rau cu acest Guvern! O spune evaluarea neutra a Consiliului Fiscal care arata textual ca actualul proiect de rectificare bugetara 'slabeste consolidarea bugetara asa cum era anuntata pentru anul 2021, manifesta un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare, arata incapacitatea guvernului de a tine sub control cresterile de preturi peste asteptari la bunuri si servicii achizitionate de stat si comporta riscuri considerabile, ce se pot materializa prin evolutii economice defavorabile viitoare, la nivel intern si international'.

Schimbarea Guvernului Citu

Singura iesire din acest cerc vicios al nenorocirii prognozate este schimbarea catastrofalului Guvern Citu. Aceasta este prioritatea politica imediata a PSD, pe care o va definitiva la nivelul conducerii partidului si a grupurilor parlamentare, la finalul acestei saptamani, in contextul deja anuntatei intentii de depunere a unei motiuni de cenzura, imediat dupa inceperea sesiunii parlamentare”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani