Grid star
eveniment

COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE – Legea a fost adoptata. S-au plafonat si preturile. Ramane ca presedintele Iohannis sa o promulge

Proiectul de lege care prevede plafonarea preturilor la energie si compensarea facturilor a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, masurile urmand sa se aplice de la 1 noiembrie. Mai trebuie doar ca presedintele Iohannis sa promulge legea, pentru a fi aplicata.

Astfel, pe langa consumatorii casnici, preturile plafonate se vor aplica si unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice si private), unitatile de invatamant (publice si private), cresele (publice si private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici si privati si unitatile de cult. Totodata, TVA-ul pentru energia si gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Amanarea facturilor pentru maxim sase luni

Preturile vor fi plafonate, potrivit digi 24, la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrica si la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice si cu cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale.

Legea prevede si posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a amana plata facturilor pentru o perioada cuprinsa intre o luna si sase luni fara costuri suplimentare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani