Grid star
eveniment

CRESTEREA VARSTEI DE PENSIONARE LA 70 ANI – Legea va intra in dezbatere la Camera Deputatilor, dupa ce a fost votata in Senat. Iata ce se schimba (Document)

Proiectul de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare urmeaza sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor, dupa ce a fost adoptat de Senat in 2021.
Concret, este vorba despre continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 de ani a celor care doresc acest lucru. Prin aceeasi lege se prevede si interzicerea cumularii pensiei cu salariul pentru bugetari

Potrivit formei adoptatate de Senat, persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individul de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, cu acordul anual al unitatii angajatoare, pana la implinirea varstei de 70 de ani. In situatia in care unitatea angajatoare nu emite acordul, contractul individual de munca inceteaza de drept la data implinirii varstei legale de pensionare, respectiv la data expirarii acordului annual al unitatii angajatoare.
Cererea privind continuarea activitatii se depune la unitatea angajatoare, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de implinirea varstei legale de pensionare, respectiv cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea acordului annual al unitatii angajatoare.

Cumulul pensiei cu salariul

Legea adoptata de Senat mai prevede si interzicerea cumularii pensiei cu salariul pentru bugetari. Astfel, se stabileste posibilitatea exprimarii optiunii intre acordarea pensiei cu incetarea activitatii sau acceptarea suspendarii platii pensiei pe durata continuarii activitatii. Astfel, pensionarii din sistemul public au posibilitatea sa primeasca fie pensia integrala, fie salariul lunar corespunzator functiei ocupate pana la implinirea varstei de 70 ani in cazul in care opteaza pentru prelungirea activitatii in sistemul public. Sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie ca urmare a neindeplinirii obligatiei prevazuta de lege se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie.

*Cititi aici forma adoptata de Senat

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani