Grid star
business capital

DANCA EXPLICA DECIZIILE GUVERNULUI – Iata ce privesc Ordonantele de Urgenta adoptate

Ionel Danca explica deciziile Guvernului. Purtatorul de cuvant al Executivului PNL a oferit detalii despre Ordonantele de Urgenta si Hotararile de Guvern adoptate in sedinta de joi, 3 septembrie 2020.

Vorbim despre zeci de Ordonante de Urgenta si Hotarari de Guvern adoptate, asa cum Lumea Banilor a prezentat (click aici pentru a citi). Astfel, pe langa ordonantele privind implementarea unor masuri economice si fiscale, Guvernul Romaniei se pregateste deja de organizarea alegerilor parlamentare. In acest sens, purtatorul de cuvant Ionel Danca (foto) a precizat ca Executivul a adoptat doua Hotarari de Guvern in legatura cu stabilirea calendarului alegerilor parlamentare, acestea urmand sa se desfasoare in 6 decembrie 2020.

Prezentam explicatiile oferite joi seara, 3 septembrie 2020, de Ionel Danca in legatura cu Ordonantele de Urgenta si Hotararile de Guvern adoptate:

https://www.youtube.com/watch?v=fDhi2E7LVFA&feature=emb_logo

“In sedinta de guvern din aceasta seara (n.r. - 3 septembrie 2020), au fost adoptate mai multe acte normative pentru reglementarea cadrului de gestiune a programelor economice, atat al celor din fonduri europene, cat si din fonduri nationale, programe economice care fac parte din Planul National de Investitii si Relansare Economica, dar si din Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeana in ce priveste planul de rezilienta si recuperare. Astfel, dupa obtinerea tuturor avizelor necesare, a fost adoptata ordonanta de urgenta privind mecanismul de gestionare a Planului National de Relansare si Rezilienta, necesar Romaniei pentru accesarea fondurilor nerambursabile de la UE. Practic, odata cu adoptarea acestei ordonante de urgenta, se creeaza cadrul legal pentru elaborarea mecanismului si gestionarea mecanismului de realizare a Planului National de Relansare si Rezilienta.

Tot in domeniul economic, un alt proiect de ordonanta de urgenta pentru implementarea unui alt program din Planul de National de Investitii si Relansare Economica - este vorba despre Programul Electriccap, prin care intreprinderile mici si mijlocii din domeniul HoReCa au posibilitatea sa acceseze o finantare nerambursabila de pana la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice si pentru instalarea statiilor de reincarcare. si acest proiect de act normativ a obtinut toate avizele necesare si a fost adoptat in forma finala in aceasta sedinta de guvern.

Un alt program inclus in Planul National de Investitii si Relansare Economica este programul initiat de Ministerul Finantelor Publice, pentru cresterea capitalurilor proprii ale companiilor - este o problema structurala a companiilor din Romania. Aproximativ 30% dintre acestea inregistreaza capitaluri negative, ceea ce le ingreuneaza sau chiar le face imposibil accesul la finantare bancara. Din acest motiv, Ministerul Finantelor Publice a propus un mecanism de stimulare a companiilor pentru cresterea capitalurilor proprii, pentru a trece din zona capitalurilor negative in zona capitalurilor pozitive. Dupa acordarea bonificatiilor realizate in acest an pentru impozitul pe profit pentru intreprinderile mici si mijlocii si pentru marii contribuabili, respectiv, 5% si 10%, prin acest mecanic, practic, continua acest stimulent pentru companii, pentru a-si imbunatati performanta financiara. Astfel, in cazul in care o companie, intr-un an fiscal, inregistreaza o crestere a capitalurilor proprii cuprinsa intre 5% si 25%, se acorda o bonificatie din impozitul pe profit cuprinsa intre 5% si 10% pentru fiecare treapta de crestere a capitalurilor proprii; daca o companie si-a crescut capitalul propriu intr-un an cu cinci procente, beneficiaza de o bonificatie din impozitul pe profit de 5%, daca reuseste acea companie sa isi creasca capitalurile proprii cu procente cuprinse intre 6% si 10% acestea pot beneficia de bonificatii din impozitul pe profit cuprinse intre 5% si 10%. Iar pentru companiile care inregistreaza deja capitaluri proprii positive, acestea beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 2%. Acest proiect de ordonanta de urgenta a fost adoptat in forma finala in aceasta sedinta de guvern si va intra in vigoare imediat ce vor fi publicate normele de aplicare.

Pe lista suplimentara a sedintei de guvern - un proiect de ordonanta de urgenta, de asemenea pentru aplicarea unui program inclus in Planul National de Investitii si Relansare Economica al Guvernului Orban, este proiectul privind instituirea unor masuri pentru sprijinul tinerilor fermieri. In acest caz, se creeaza cadrul legal pentru a putea concesiona teren din domeniul public al statului, pentru instalarea tinerilor fermieri; acestia vor putea obtine, prin concesiune, teren de la stat in suprafata de maxim 50 de hectare.

Alte doua hotarari de guvern importante, in ceea ce priveste calendarul alegerilor pentru perioada urmatoare. Asa cum premierul Ludovic Orban a anuntat in deschiderea sedintei de guvern, au fost propuse hotararile de guvern initiate de Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, din anul 2020, respectiv, data de 6 decembrie 2020.

Un proiect nou propus in sedinta de guvern de astazi, inclus si acesta in Planul National de Investitii si Relansare Economica, vizeaza stimularea copiilor pentru activitati sportive de performanta, Ministerul Tineretului si Sportului a initiat un proiect de ordonanta de urgenta in acest sens”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani