Grid star
criptomonede

"FAMILIA BITCOIN”, CUCERITA DE UN PARADIS FISCAL CRIPTO DIN UE – Cum a obtinut rezidenta in tara cu taxe zero pentru castigurile cripto

Didi Taihuttu, un antreprenor olandez, a luat o decizie extrema in 2017, cand si-a lichidat toate activele si a cumparat Bitcoin, care se tranzactiona la acel moment cu 900 de dolari. Familia sa, supranumita "familia Bitcoin”, si-a schimbat radical stilul de viata, calatorind in zeci de tari dupa ce ascensiunea criptomonedelor i-a multiplicat considerabil averea. Acum, Taihuttu a gasit un paradis fiscal cripto pe coasta de vest a Europei, unde vrea sa intemeieze o intreaga comunitate cripto.

"Aleg ca viata mea sa nu mai fie niciodata plictisitoare si o traiesc ca pe o aventura”, scrie Taihuttu pe blogul sau. Familia Bitcoin are mai mute locuri ascunse in Europa, Asia, America de Sud si in Australia unde si-a plasat portofelele digitale cu Bitcoin, pentru a avea acces la lichiditati destul de rapid in orice colt al lumii s-ar afla.

Nu vorbim despre o comoara ingropata – niciunul dintre portofele nu se afla ingropate sub vreo stanca misterioasa sau pe o insula indepartata – dar familia a declarat pentru CNBC ca stocurile de cripto sunt ascunse in moduri diferite si intr-o varietate de locatii, de la apartamente inchiriate si casele unor prieteni, pana la site-uri de auto-stocare. De altfel, Lumea Banilor a relatat anterior, pe larg, povestea familiei Bitcoin, pe care o puteti citi aici.

Portugalia, tara europeana cu taxe 0% pe castigurile din criptomonede

Dar, dupa ce a calatorit in ultimii cinci ani in 40 de tari, familia Bitcoin cauta un loc prietenos cu investitorii cripto unde sa se poata stabili. Iar Portugalia – care este unul dintre ultimele locuri din Europa cu o taxa de 0% pe bitcoin – a fost o destinatie prea atragatoare pentru a fi ignorata.

"Nu platiti niciun impozit in Portugalia pentru castigurile din criptomonede. Atata timp cat nu castigi criptomonede din furnizarea de servicii in Portugalia, esti ok (n.r. cu autoritatile fiscale). Este un paradis bitcoin foarte frumos”, a spus Taihuttu , potrivit cnbc.com (foto 1)

Cu acest tip de miza cripto, avantajele fiscale din Portugalia sunt cu siguranta o mare atractie pentru investitori, dar si faptul ca tara ofera un mod de viata sigur si placut. In 2021, tara s-a clasat pe locul patru in Global Peace Index si se afla in fruntea listei cu cele mai bune tari pentru expati.

Familia Bitcoin nu este singura care a facut mutarea in Peninsula Iberica

Recensamantul populatiei din 2021 din Portugalia arata ca numarul rezidentilor straini in Portugalia a crescut cu 40% in ultimul deceniu.

Fratii lui Taihuttu au decis si ei sa faca mutarea: isi vand casele si investesc acesti bani in bitcoin.

"Vom calatori cu totii impreuna ca o singura mare familie de bitcoin, ceea ce este, desigur, foarte cool”, a spus Taihuttu.

Spre deosebire de SUA, care trateaza moneda virtuala ca pe o proprietate, impozitand-o intr-un mod similar cu actiunile sau proprietatile imobiliare, Portugalia vede criptomonedele ca pe o forma de plata. Aceasta distinctie schimba jocul in ceea ce priveste impozitele.

"Castigurile de capital rezultate din tranzactiile cripto, cum ar fi incasarile si tranzactiile cripto-la-cripto nu sunt supuse impozitelor pe venitul personal. Acest lucru face din Portugalia un loc cu adevarat atractiv pentru utilizatorii cripto”, a explicat Shehan Chandrasekera, CPA si sef al strategiei fiscale la compania de software CoinTracker.io pentru CNBC.

Aceasta inseamna ca, similar altor valute fiduciare, castigurile din cumpararea sau vanzarea criptomonedelor nu sunt impozitate. De asemenea, inseamna ca tranzactiile sau platile cripto, precum si schimbul de bitcoin cu bani fiat, nu sunt supuse unei taxe pe valoarea adaugata sau TVA.

Singura exceptie de la legislatia fiscala generoasa pentru utilizatorii cripto a tarii se refera la companiile inregistrate in Portugalia care tranzactioneaza cripto. Aceste afaceri se confrunta cu anumite taxe in anumite circumstante.

"Daca castigi criptomonede furnizand servicii in Portugalia, trebuie sa platesti impozit pe acele criptomonede, dar eu nu castig nimic, momentan, in Portugalia. Deci, pentru mine, este 0% impozit”, a spus Taihuttu.

Cum se obtine rezidenta in Portugalia

Taihuttu spune ca procesul de obtinere a rezidentei pentru familia sa a fost relativ usor si nu a necesitat extrem de multa birocratie.

De exemplu, chiar daca nu detin nicio proprietate, membrii familiei Taihuttus sunt inca considerati rezidenti oficiali ai Portugaliei. Si, spre deosebire de alte paradisuri fiscale cripto precum Puerto Rico, nu li se cere sa petreaca un anumit numar de zile in tara.

Cetatenii Uniunii Europene au dreptul la sedere permanenta in Portugalia, iar pentru cetatenii din afara UE, Portugalia ofera expatilor cateva solutii, inclusiv viza de aur si viza D7 (cunoscuta si sub denumirea de viza de pensionare sau viza de venit pasiv) , ambele cu scopul de a atrage in tara straini bogati. Viza de aur portugheza este data celor care cumpara proprietati si/sau investesc o anumita suma de bani in tara.

In SUA, spre exemplu, investitorii platesc pana la 37% pentru castigurile de capital pe termen scurt si pana la 20% pentru castigurile pe termen lung, ceea ce se aplica criptomonede si alte active detinute mai mult de un an.

Miliardarii cripto, atrasi de Portugalia

Wout Deley, un alt criptoentuziast care cerceteaza criptomonede si tehnologia lor de baza din 2013, lucra ca manager de vanzari internationale in Belgia, cand a decis sa-si vanda casa, sa investeasca in cripto si apoi sa plece la drum. Dupa cateva luni de calatorie prin Europa in primele zile ale pandemiei de Covid, s-a stabilit in cele din urma in Portugalia.

Similar cu Taihuttus, Deley si-a vandut casa, a investit doua treimi din bani in criptomonede si apoi a trait din ultima treime.

"La un moment dat, am avut poate – cel mult – 10.000 de euro (11.450 USD) in contul meu bancar. Tot restul este intotdeauna in cripto”, a spus Deley.

Traiul este usor in Portugalia, potrivit lui Deley, care spune ca Algarve ofera avantajele din Los Angeles - o clima calda si un surf grozav - dar fara blocajele de trafic. Exista, de asemenea, o scena sociala solida.

"Este plin de expati. Este un paradis. Toata lumea are criptomonede aici. Toata lumea stie de bitcoin”, a continuat Deley, care spune ca stie de cel putin trei miliardari bitcoin care locuiesc in apropiere – plus inca cel putin douasprezece persoane (majoritatea din Marea Britanie) care se muta in Portugalia in urmatoarele cateva luni pentru beneficiile fiscale cripto.

La randul sau, Taihuttus a declarat pentru CNBC ca intentioneaza sa ofere o experienta tipica a expatilor din Portugalia prin construirea propriului sat cripto.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani