Grid star
eveniment

GUVERNUL PUNE IN APLICARE DECIZIILE INALTEI CURTI - Valoarea maxima a despagubirilor se ridica la peste 4 milioane de lei

Se pun in aplicare deciziile Inaltei Curti si se dau bani pentru masa lemnoasa nerecoltata.

Guvernul a aprobat Hotararea privind aprobarea Normelor metodologice de acordare a contravalorii compensatiilor cuvenite in perioada 2010 - 2013 pentru masa lemnoasa nerecoltata din cauza functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabila a padurilor situate in siturile de importanta comunitara Natura 2000, pentru punerea in executare a hotararilor judecatoresti definitive.

Beneficiari ai hotararilor judecatoresti

Actul normativ prevede aprobarea normele metodologice pentru acordarea contravalorii compensatiilor cuvenite in perioada 2010 – 2013 pentru masa lemnoasa nerecoltata din cauza functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabila a padurilor situate in siturile de importanta comunitara Natura 2000 pentru beneficiarii carora le-a fost stabilit acest drept prin hotarari judecatoresti definitive.
Actul normativ pune in aplicare deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia civila nr. 3701/16.06.2021, Decizia civila nr. 4596/23.09.2020).

Gestionarea durabila a padurilor

Contravaloarea compensatiilor reprezinta despagubirea pentru masa lemnoasa nerecoltata din cauza functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabila a padurilor situate in siturile de importanta comunitara Natura 2000, pentru perioada 2010 – 2013 stabilita in limite minime de 40 euro/ha/an si maxime de 200 euro/ha/an, calculate in lei la cursul de schimb al BNR din data de 1 ianuarie a fiecarui an pentru care se acorda.
Valoarea maxima estimata a compensatiilor se ridica la suma de 4,11 milioane lei si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat cu aceasta destinatie Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor in anul 2023.
Potrivit Executivului, actul normativ va conduce la protejarea habitatelor forestiere si a speciilor de flora si fauna pentru care siturile Natura 2000 au fost constituite.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani