Grid star
eveniment

NOAPTEA DE INVIERE – Pot participa romanii la slujba? Florin Citu a facut anuntul

O tara intreaga a fost revoltata in 2020 pentru ca nu a putut participa la slujba Invierii Domnului. La un an dupa, premierul Citu anunta ce se va intampla.

Astfel, Citu a anuntat joi, 25 martie 2021, ca solutia spre care merg autoritatile este sa adapteze intervalul orar al restrictiilor de circulatie, astfel incat credinciosii sa poata participa fizic la Slujba de Inviere sau la sarbatorile proprii fiecarui cult religios.

Pracric, premierul lasa de inteles ca romanii vor putea, spre deosebire de anul trecut, sa mearga la biserica de Invierea Domnului.

Iata declaratia facuta de Florin Citu:

"Am avut astazi o intalnire extrem de utila cu reprezentantii cultelor religioase din Romania. Am discutat solutii pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care intampina in perioada urmatoare Sarbatorile Pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, sa o faca in conditii de siguranta sanitara.
Am ascultat cu toata deschiderea propunerile reprezentantilor fiecaruia dintre culte in ceea ce priveste stabilirea unor derogari de la restrictiile actuale de circulatie pe timp de noapte, strict pentru aceste sarbatori.


Solutia spre care mergem este sa adaptam intervalul orar al restrictiilor de circulatie, astfel incat credinciosii sa poata participa fizic la Slujba de Inviere sau la sarbatorile proprii fiecarui cult religios, evident, cu conditia respectarii regulilor de siguranta sanitara.
Discutia de astazi mi-a confirmat ca exista deplina intelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sanatatea populatiei. Colaborarea si comunicarea reprezinta calea cea mai buna pentru respectarea libertatii religioase, chiar si in conditiile epidemiologice actuale.
In acelasi timp, am facut apel la reprezentantii cultelor religioase sa sustina in randul credinciosilor campania de informare cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19. Vaccinarea rapida a unui segment cat mai mare de populatie ne va ajuta sa depasim cat mai curand pandemia si cu cat mai putini romani afectati de virus.
Un alt subiect important abordat in cursul intalnirii a fost legat de o serie de modificari, pe care reprezentantii cultelor le considera necesare, in privinta regulilor actuale de inmormantare a persoanelor decedate din cauza infectarii cu noul coronavirus. In colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de inmormantare cu respectarea vointei familiei decedatului si a ritualurilor cultului de care apartine.
Intalnirea de astazi de la sediul Guvernului a evidentiat ca, prin dialog si parteneriat intre autoritatile publice si cultele religioase, deciziile care sunt luate pentru limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2 raspund atat nevoilor de protejare a sanatatii publice, cat si celor religioase ale credinciosilor".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani