Grid star
business capital

REFUZ PENTRU MODIFICAREA LEGII ASIGURARILOR – Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul care stipuleaza ca incheierea asigurarii facultative sa nu mai fie conditionata de existenta uneia obligatorii (Avizul)

Consiliul Legislativ nu sustine modificarea legii asigurarilor, astfel ca a avizat negativ proiectul de lege privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Initiativa care prevede ca asigurarea facultativa a locuintei sa se poata incheia si in lipsa uneia obligatorii (PAD).

Consiliul arata ca asigurarea PAD este conceputa ca standard minimal, obligatoriu in ceea ce priveste asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Pe de alta parte, asigurarea facultativa reprezinta o masura suplimentara pe care proprietarul o are la dispozitie pentru a-si proteja bunurile impotriva riscurilor, aceasta acoperind, pe de o parte, o serie de probleme
care nu sunt cuprinse in PAD: 
“Intre ofertele de polite de asigurare facultativa existente pe piata pot exista diferente, in functie de portofoliul de servicii stabilit de fiecare asigurator in parte. Asadar, chiar daca unii asiguratori ofera o extindere a riscurilor acoperite prin PAD, nu se poate prezuma ca toate riscurile acoperite de PAD se regasesc si in politele de asigurare facultativa, indiferent de asigurator”.

Iata pasaje din avizul Consiliului Legislativ, pe care il atasam la finalul articolului: 

Potrivit Expunerii de motive, prin prezentul demers legislativ se incurajeaza procurarea unei polite de asigurari care sa cuprinda toate ipotezele, atat cele grave, dar rare — dezastre naturale, cat si cele accidentale dar mai des intalnite. Prin urmare, odata cu noua propunere legislativa, cetatenii pot avea o singura asigurare care sa acopere o gama larga de situatii, fiind acoperiti pentru toate
tipologiile de dezastre ce pot interveni.
 Forma propusa prevede ca societatile de asigurare pot incheia asigurari facultative pentru acea locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD. Subliniem ca, potrivit actului normativ de baza, asigurarea PAD este conceputa ca standard minimal, obligatoriu in ceea ce priveste asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Asigurarea facultativa reprezinta o masura suplimentara pe care proprietarul o are la dispozitie pentru a-si proteja bunurile impotriva riscurilor, aceasta acoperind, pe de o parte, o serie de riscuri care nu sunt cuprinse in asigurarea PAD, iar pe de alta parte, pentru riscurile care fac obiectul contractului PAD, asiguratorii pot incheia asigurari facultative numai pentru sume asigurate care excedeaza sumei asigurate din contractul PAD.

In plus, in cazul asigurarilor facultative, riscurile asigurate sunt stabilite de societatile de asigurari, acestea avand libertatea de a elabora continutul ofertelor care au ca obiect asigurarea facultativa a locuintei in functie de propriile criterii economice si comerciale avute in vedere.

Astfel, intre ofertele de polite de asigurare facultativa existente pe piata pot exista diferente, in functie de portofoliul de servicii stabilit de fiecare asigurator in parte. Asadar, chiar daca unii asiguratori ofera o extindere a riscurilor acoperite prin PAD, nu se poate prezuma ca toate riscurile acoperite de PAD se regasesc si in politele de asigurare facultativa, indiferent de asigurator, asa cum reiese din cuprinsul Expunerii de motive.
Subliniem ca proprietarii au libertatea de a decide sa incheie sau nu o asigurare facultativa, in timp ce PAD, chiar si in contextul unei eventuale adoptari a prezentei propuneri, ramane obligatorie”.

Actuala prevedere din lege

In prezent, pentru a cumpara o asigurare facultativa care acopera o gama larga de riscuri, trebuie sa existe si polita PAD obligatorie, care acopera dezastrele naturale: cutremure, alunecari de teren si inundatii.
In expunerea de motive a proiectului se arata ca aceste situatii, desi printre cele mai grave, nu reprezinta intotdeauna cele mai frecvente dezastre pentru cetateni. In consecinta, acestia prefera plata unei asigurari unitare, care sa cuprinda toate aceste situatii, plus altele intalnite mult mai frecvent:

“Prezenta initiativa legislativa adreseaza intocmai aceasta neconcordanta intre legislatie, in forma ei actuala si realitatea sociala. Astfel, se propune eliminarea obligativitati detinerii unei polite PAD atunci cand exista una facultativa ce cuprinde si dezastrele naturale. Prin urmare, se mentine obligativitatea detinerii unei polite de asigurare pentru dezastrele naturale, facilitandu-se doar procesul”. 

>> Proiectul privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor 

>>Expunerea de motive a proiectului privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor 

>>Avizul Consiliului Legislativ

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani