Grid star
eveniment

SE CERE MARIREA SALARIULUI MINIM – Mesajul romanilor pentru premier: “Vrem un trai decent”

Cartel Alfa cere marirea salariului minim si ii transmite premierului Florin Citu (foto dreapta, langa Klaus Iohannis) ca romanii vor un trai decent.

Sindicalistii arata ca salariul minim trebuie calculat in functie de cosul minim de consum lunar Anul acesta salariul minim pe economie a crescut in Romania cu aproximativ 3%:

Am ajuns la 2300 RON brut, suma care este foarte departe de cosul minim pentru un trai decent”.
Cartel Alfa arata intr-o postare pe facebook ca lunar, un roman are nevoie in medie de 2818 lei net pentru un trai decent, insa salariul minim este aproape jumatate din acea valoare, chiar daca legea spune ca ar trebui sa se tina cont in mod principal de acest lucru.
Sindicalistii sunt nemultumiti ca premierul Citu anunta aproape zilnic ca avem crestere economica, dar de salariul minim extraordinar de mic nu scoate o vorba.

Iata postarea Cartel Alfa:

Salariul minim trebuie calculat in functie de cosul minim de consum lunar! Legea 174/2020 spune clar: 'Cosul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si a politicii salariale'. https://bit.ly/3rHNo3a)
Indiferent de lege, guvernantii nu tin cont de bunastarea omului de rand si arunca niste cifre doar ca sa ne mai ofere un leu in plus. Anul acesta salariul minim pe economie a crescut in Romania cu aproximativ 3%. Am ajuns la 2300 RON brut, suma care este foarte departe de cosul minim pentru un trai decent.
In 2020, Friedrich-Ebert-Stiftung Romania a estimat valoarea cosului pe luna la 7278 RON NET pentru o familie alcatuita din 2 membri si 2 copii, la 6194 RON NET pentru doi adulti si un copil, sau la 2818 RON NET pentru un adult.
Lunar, un roman are nevoie in medie de 2818 RON NET pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumatate din acea valoare, chiar daca legea spune ca ar trebui sa se tina cont in mod principal de acesta.

Romanii vor un trai decent

Totusi, Guvernul nu tine cont. Premierul Citu ne anunta ca avem crestere economica, dar de salariul minim extraordinar de mic nu mai zice nimic. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, intrebata fiind cum s-ar descurca pe salariul minim, a spus lucratorilor ca ar trebui sa-si ia un part-time. (https://bit.ly/37fTZbL)
Noi, Cartel ALFA, continuam sa militam pentru salarii care sa asigure un trai decent. Nu este prima data cand iesim in strada indignati pe politica guvernamentala de saracire a omului de rand. Nu este prima si nici ultima data!
Vrem salariul minim pentru un trai decent!
Vrem deblocarea negocierilor colective!
Vrem dialog social!
".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani