Grid star
criptomonede

SE PRABUSESTE BITCOIN? - Moneda digitala a scazut cu 7000 de dolari peste noapte. Analistii avertizeaza: Vor fi fluctuatii si vor fi majore

Pretul Bitcoin a atins recordul absolut de peste 40.000 de dolari la mai putin de o luna dupa ce a depasit pragul de 20.000 de dolari pentru prima data. De la inceputul trendului curent, din octombrie si pana acum, valoarea monedei digitale a crescut de patru ori. Insa luni, 11 ianuarie, moneda digitala a scazut brusc, ajungand sa se tranzactioneze cu circa 32.000 de dolari. Analistii citati de coindesk.com au avertizat ca, dupa un astfel de „raliu” fara precedent, valoarea monedei tinde sa scada cu circa 25%. Intrebarea pe care si-o pun jucatorii din piata crypto in acest moment este daca mai este loc de o scadere pentru Bitcoin.

Asadar, atat pentru profesionistisi incepatori, precum si pentru cei care doar vor sa para experti in domeniu la urmatoarea petrecere virtuala, este normala intrebarea: De ce a crescut pretul Bitcoin? Urmatoarea intrebare pentru cei care intentioneaza sa cumpere este: Se va prabusi mai mult de atat? Publicatia coindesk.com face o analiza cu privire la perspectivele de evolutie pe care le are Bitcoin pe termen scurt si mediu.

Bitcoin (BTC) a fost inventat acum 12 ani ca un nou sistem electronic de plata, construit pe fundatia unei retele de calcul distribuita pe internet, care nu poate fi controlata de nici o persoana, companie sau guvern.

Realitatea este ca istoria tranzactiilor cu criptomonede este atat de scurta, cu metode de calcul a valorii netestate, incat nimeni nu stie sigur ce valoare ar trebui sa aiba acum, sau in viitor”, scriu analistii de la coindesk.com

Acest lucru nu i-a oprit pe investitorii in active digitale si chiar si pe analistii de pe Wall Street din a face predictii cu privire la evolutia pretului Bitcoin, aceste predictii variind de la 50.000$ pana la 400.000$, sau chiar mai mult.

Cert este ca presiunea inflationista pe dolar este mai mare decat oricand, iar investitorii vor sa isi puna la adapost economiile.

Indexul dolarului, o unitate de masura a valorii dolarului in comparatie cu alte monede internationale precum Yen-ul japonez, s-a depreciat cu 6.8% in 2020 si este in continuare in scadere in 2021(...) Motive posibile pentru declinul dolarului includ tiparirea a trei trilioane de dolari in ultimul an de catre rezerva federala, insumand aproape trei sferturi din toti dolarii tipariti de institutie in intreaga ei istorie de 108 ani. ”, potrivit datelor citate de publicatiile de specialitate.

Bazandu-ne pe raportul CoinDesk, acestea sunt cateva dintre motivele cheie care au contribuit la cresterea pretului Bitcoin:

1. Cererea mare din partea cumparatorilor institutionali, multi dintre acestia privind Bitcoin ca pe o asigurare impotriva inflatiei

Criptomoneda este vazuta ca o asigurare impotriva inflatiei deoarece in sistemul original al retelei, pot fi create doar 21 de milioane de Bitcoin, existand un contrast impotriva bancilor centrale care, in baza unei decizii de comitet, pot oricand tipari mai multi bani. Companiile mari de management precum Tudor Investment si Guggenheim Partners au anuntat achizitii de Bitcoin sau au pariat pe preturi folosind contracte viitoare la bursa CME din Chicago. Pana si companiile cu vechime de pe Wall Street precum Morgan Stanley s-au implicat cu diverse predictii. Analistii JP Morgan Chase, cea mai mare banca din SUA, au prezis recent un pret pe termen lung de 146.000$.

2. Declinul dolarului in piata de schimb valutar

Indexul dolarului, o unitate de masura a valorii dolarului in comparatie cu alte monede internationale precum Yen-ul japonez, s-a depreciat cu 6.8% in 2020 si este in continuare in scadere in 2021. Acesta este un factor cheie pentru Bitcoin, deoarece valoarea sa este de obicei calculata in dolari. Motive posibile pentru declinul dolarului includ tiparirea a trei trilioane de dolari in ultimul an de catre rezerva federala, insumand aproape trei sferturi din toti dolarii tipariti de institutie in intreaga ei istorie de 108 ani. Imaginile cu protestatari luand cu asalt cladirea capitoliului nu imbunatatesc nici ele imaginea de lider a Americii pe scena mondiala, iar acum multi experti prevad ca planurile de cheltuieli mari ale guvernului controlat de partidul democrat vor produce deficit bugetar pentru multi ani de-acum inainte. O mare parte a acestor costuri ar putea fi sustinute in continuare prin tiparirea a mai multor dolari de catre rezerva federala.

3.Tranzactiile din sectorul retail

Multe persoane speculeaza asupra pretului Bitcoin, iar in prezent este din ce in ce mai usor pentru oricine sa cumpere criptomoneda, servicii precum PayPal adaugand optiunea tranzactiilor in Bitcoin prin platforma lor anul trecut. Analistii companiei de management a valorilor digitale ByteTree au relatat faptul ca saptamana asta, majoritatea achizitiilor de Bitcoin sunt in valoare de 600$, aceeasi suma pe care statul american le-a acordat-o cetatenilor sub forma celui mai recent packet de ajutor financiar pe timpul pandemiei COVID.

Toti acesti factori ar fi putut contribui la o apreciere masiva a pretului Bitcoin in ultimele cateva luni. Dar s-ar putea prabusi pretul Bitcoin? Bineinteles ca da, conform analistilor.

Pretul criptomonedei este faimos pentru valoarea sa volatila, iar modificari subite si substantiale ale acesteia nu sunt neobisnuite.

Iata exemplul a cateva comentarii ale analistilor financiari din domeniu despre cum ar putea arata o depreciere a criptomonedei si ce ar putea sa o cauzeze.

Bitcoin a fost si ramane in continuare foarte volatil, spune Joe DiPasquale, CEO al companiei BitBull Capital.

Luni, 4 ianuari 2021, a spus acesta la acel moment, dupa ce valoarea Bitcoin a atins noi recorduri, aceasta s-a prabusit cu 7.000$. ”Cauza este ca oamenii se pot folosi de foarte multe parghii.” El considera o corectie ca fiind posibila, desi par sa fie foarte multi cumparatori interesati de a intra in piata crypto.

Din 2013 pana in prezent, nu a fost nici un an in care preturile nu au scazut cu 25% in urma unei cresteri majore antecedente in acelasi an”, sustine Mike Venuto, manager de portofoliu al fondului Amplify Transformational Data Sharing, care investeste in actiuni la bursa legate de tehnologia blockchain.

Acest lucru ar indica o contractie de mai mare de doua treimi in urma acelui record teoretic.

Vor fi fluctuatii si vor fi majore, a declarat Denis Vinokourov, sef al departamentului de studiu al companiei specializate in tranzactii cu criptomonede Bequant.

Acesta considera insa ca pretul va continua sa creasca pe termen lung datorita asteptarilor mari ale companiilor de pe Wall Street.

Poate sa scada pana la 4.000$? Da.” Un factor ce ar putea cauza vanzari masive ar putea fi actiunile guvernamentale impotriva Tether (USDT), un token digital cunoscut sub numele de ”stablecoin”, care a devenit o sursa cheie de lichiditati in piata de valori digitala. Procurorii din statul New York se lupta la tribunal impotriva acestuia, datorita finantelor sale.

Istoria pietelor financiare este istoria bulelor de sapun, sustine James Angel, profesor de studii economice al universitatii din Georgetown.

Acesta remarca faptul ca autoritatile ar putea interveni asupra pretului Bitcoin daca acestea incep sa considere criptomoneda ca fiind o amenintare.

Oricine incearca sa isi creeze propria moneda, o face in concurenta cu monedele nationale si este de obicei oprit de catre reglementari.”, sustine James Angel.

Chiar daca in momentul de fata observam o crestere majora, o corectie s-ar putea afla dincolo de orizont, declara Sui Chung, CEO al CF Benchmarks, companie ce ofera servicii legate de criptomonede.

Este o parte naturala a pietelor financiare. Chiar daca acest lucru ar putea afecta negativ entuziasmul pe termen scurt, acesta asigura stabilitatea preturilor pe termen lung.” - Sui Chung, CEO al CF Benchmarks.

Este foarte posibil sa apara vanzari pentru profit pe termen scurt, sustine Guy Hirsch, director de management pentru SUA al platformei eToro.

Dar avand in vedere anvergura adoptiei de catre institutii, este foarte putin posibil sa scada sub 20.000$.” - Guy Hirsch.

Deci, la petrecerea virtuala, le puteti spune prietenilor ca da, pretul Bitcoin ar putea sa scada, dar acest lucru este tipic pentru evolutia Bitcoin si daca istoria este un bun exemplu, preturile isi vor reveni. Nu incercati, in schimb, sa preziceti cand.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani