Grid star
criptomonede

SEFUL BINANCE EXPLICA DE CE BITCOIN NU VA FI INLOCUIT DE CBDC - Changpeng Zhao apreciaza ca "este putin probabil ca acest lucru sa se intample”

CEO Binance, Changpeng Zhao (CZ), a initiat o serie de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari ale utilizatorilor platformei de exchange cripto, publicate pe blogul companiei sale. CZ a explicat care va fi impactul adoptarii de catre guverne a monedelor digitale ale Bancilor Centrale (CBDC) si cum ar putea reactiona piata cripto dupa intrarea in circulatie a CBDC.

Gilda Popa

Bancile centrale care emit monede digitale pe blockchain reprezinta o validare puternica a tehnologiei blockchain, scrie CZ pe blogul Binance, cu mentiunea ca opiniile sale nu reprezinta pozitia oficiala a bursei cripto si ca, de asemenea, "nu sunt sfaturi financiare”.

"Oamenii ma intreaba despre monedele digitale ale Bancilor Centrale (CBDC) destul de des in ultima vreme. Vor inlocui Bitcoin? Care este impactul? Si asa mai departe. Iata parerea mea despre acest subiect, precum si despre viitor. In general, cred ca CBDC-urile sunt pozitive pentru industria cripto, dar cu cateva avertismente. Permiteti-mi sa incep cu beneficiile pe care consider ca le au CBDC-urile si ce pot aduce ele in industria cripto”, scrie CZ pe pagina Binance.

Guvernele vor educa masele despre tehnologia blockchain si criptomonede

El mentioneaza ca unul dintre beneficii este faptul ca in prezent, avand intentia de a-si lansa propriile monede digitale, bancile centrale si guvernele vor educa masele despre tehnologia blockchain si criptomonede.

"Dar nu poti invata despre blockchain fara sa inveti despre Bitcoin. Si cand inveti despre Bitcoin, inveti despre proprietatile fundamentale valoroase ale banilor - deficit, libertatea de a tranzactiona si comisioane mici”, adauga CZ.

De asemenea, adoptarea CBDC-urilor poate fi mai rapida, deoarece guvernele pot forta magazinele si comerciantii sa accepte monede digitale, scrie seful Binance. Aceasta, la randul sau, determina adoptarea portofelelor si inceperea utilizarii criptomonedelor pentru multi.

Momentul in care CBDC-urile vor acorda burselor cripto permisiunea sa le integreze, va fi o rampa de intrare foarte buna pentru monedele fiat. Daca schema lor de permisiuni este deschisa, ar putea inlocui multe dintre monedele stabile existente astazi.

Ce il ingrijoreaza pe seful Binance

Insa… Da, stiati ca exista un "insa”. Ma ingrijoreaza cateva lucruri”, precizeaza CZ.

Changpeng Zhao sintetizeaza, in continuare, propriile sale semne de intrebare cu privire la CBDC:

1. Proprietati fundamentale

"Cred ca majoritatea versiunilor initiale ale CBDC vor avea proprietati fundamentale diferite fata de monedele 'cripto native', precum Bitcoin, Ethereum si BNB”.

2. Rezerva nelimitata

"Majoritatea CBDC-urilor vor avea o rezerva nelimitata. Cu alte cuvinte, bancile centrale vor putea si probabil vor emite mai multe dupa bunul plac. Odata cu aceasta relaxare cantitativa, vine si inflatia etc. Presupun ca stiti care este impactul. Nu voi intra in detalii in acest articol. Bitcoin, BNB si alte criptomonede au, de obicei, o rezerva limitata. BNB are chiar o scadere incorporata a rezervei, cu multiple mecanisme de ardere automata”.

3.Permisiune

"Majoritatea CBDC-urilor vor fi cu permisiune, ceea ce inseamna ca trebuie sa cereti permisiunea de a va folosi banii. Daca doar cumparati o cafea, probabil ca totul este in regula. Dar pentru tranzactii semnificative, cum ar fi investirea banilor dupa impozitare intr-un proiect care va place intr-o alta tara, probabil vi se va cere sa treceti printr-un proces indelungat de aprobare si puteti chiar sa fiti refuzat direct, in functie de locul in care va aflati sau de alte motive.

Din cauza naturii cu permisiune a CBDC-urilor, integrarea lor pe bursele cripto poate dura, de asemenea, mai mult, fiind astfel mai putin interoperabile cu activele cripto native. La momentul redactarii acestui articol, nu cunosc niciun CBDC care sa poata fi integrat de catre bursele cripto. Si, dupa cum stiti, Bitcoin este fara permisiune”.

4. Comisioane

"Ma astept ca majoritatea CBDC-urilor sa aiba comisioane mari, mai ales daca efectuati tranzactii transfrontaliere sau efectuati alte tranzactii care sunt, de obicei, asociate cu comisioane mari de tranzactie atunci cand utilizati fiat. Avand in vedere natura cu permisiune a CBDC-urilor, probabil ca va dura mult mai mult timp sa utilizati CBDC-uri pentru tranzactii transfrontaliere si va consuma mult timp personal, existand si costuri de oportunitate. Majoritatea criptomonedelor vor avea comisioane mult mai mici pentru tranzactii similare.Exista si alte proprietati fundamentale ale banilor, despre care puteti citi in multe tutoriale despre Bitcoin. Nu le voi repeta pe toate aici”.

5. Prabusirea Bitcoin? Nu.

CZ mai precizeaza ca multe persoane l-au intrebat daca vor inlocui CBDC-urile Bitcoin.

"Din cauza diferentelor mentionate mai sus, cred ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample. Desi, nu este de neconceput ca o banca centrala sa emita o moneda fara permisiune, cu rezerva limitata, cu comisioane mici. Daca se va intampla acest lucru, oamenii din acea tara ar putea avea, intr-adevar, mai putina nevoie de Bitcoin. Dar, dupa cum stim cu totii, un procent bun dintre detinatorii de Bitcoin din prezent oricum nu considera ca Bitcoin este o alternativa la monedele traditionale. Deci, poate ca nu merita deloc sa facem aceasta comparatie intre Bitcoin si CBDC”.

6. Riscuri

"De asemenea, ne-am putea astepta ca guvernele sa 'interzica Bitcoin' pentru a-si promova propriul CBDC. Clarificare privind 'interzicerea Bitcoin'. Pana acum, nu stiu sa existe vreo tara care sa fi trecut detinerea de Bitcoin in ilegalitate. Deci, nu exista nicaieri 'interzicerea Bitcoin'. Unele tari au interzis intr-adevar functionarea burselor cripto pe teritoriul lor. Acest lucru va incetini probabil adoptarea de catre cetatenii lor a acestei noi tehnologii si inovatiile FinTech care sunt asociate cu aceasta.

7. Concluzii

Indiferent de punctele forte si punctele slabe ale CBDC-urilor, CZ crede in continuare in "potentialul infinit al cripto”, iar "a avea o optiune suplimentara este, de obicei, mai bine decat a nu o avea”. Cu toate acestea, mai precizeaza seful Binance, pe masura ce guvernele si autoritatile de reglementare se gandesc sa-si creeze propriile CBDC-uri, avertizeaza "impotriva naturii lor destul de limitate”.

Libertatea banilor este principiul inerent al cripto si blockchainului, este parerea lui CZ. Incercarea de a pune restrictiile si barierele mentionate mai sus "poate inabusi inovatia si dezvoltarea tehnologiei, care cred ca sunt vitale atat pentru economiile nationale, cat si pentru infrastructura cripto si blockchain globala”, isi incheie seful Binance precizarile privind CBDC.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani