Grid star
eveniment

SPITALE REGIONALE LA CLUJ SI CRAIOVA – Guvernul a aprobat imprumuturi de sute de milioane de euro. De unde vin banii

In cadrul sedintei de Guvern din 27 mai 2021 a fost aprobat memorandumul privind acordul de principiu pentru contractarea a doua imprumuturi, de circa 480 milioane euro, cu Banca Europeana de Investitii. Memorandumul a fost inaintat Guvernului de ministrul Finantelor, Alexandru Nazare (foto) si ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, in vederea construirii Spitalului Regional de Urgenta Cluj si Spitalului Regional de Urgenta Craiova.
Conform calendarului de contractare, se urmareste ca pana la finele anului 2021 sa fie semnate si imprumuturile pentru Spitalele Regionale de Urgenta Cluj si Craiova.

Costul total

Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale regionale (Iasi, Cluj, Craiova) se ridica la cca. 1,64 miliarde euro. Valoarea proiectului de investitii prevazut de Spitalul Regional de Urgenta Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezinta costul net. Pentru Spitalul Regional de Urgenta Craiova, proiectul prevede investitii cu valoare totala de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.
Costurile operationale aferente realizarii acestor proiecte de investitii publice insumeaza o valoare neta de cca. 1,5 milioane de euro si nu sunt incluse in costul investitiei aprobat prin hotarare de guvern si/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile:
”Asigurarea finantarii pentru sanatate si construirea de spitale au caracter prioritar pentru Romania. In calitate de ministru al Finantelor, sustin cu tarie toate proiectele de investitii din sectorul sanitar care urmaresc dezvoltarea sistemului medical si imbunatatirea serviciilor de sanatate publica. Suntem pe deplin constienti de nevoile pe care spitalele, personalul medical si pacientii le au, iar din aceasta perspectiva, ne aflam intr-o etapa in care urmeaza sa materializam, impreuna cu actualul Guvern, obiectivele pe care Romania si le propune de zeci de ani”, a declarat ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.

2028, data limita de tragere

Implementarea si coordonarea proiectelor va fi asigurata de Ministerul Sanatatii, pe o perioada de aproximativ 7 ani, data limita de tragere a sumelor imprumutului fiind aprilie 2028. De asemenea, Ministerului Sanatatii va urmari evolutia cadrului general a programarii bugetare anuale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani