Grid star
eveniment

STATUL SPUNE ADIO INTERMEDIARILOR – Guvernul a dat unda verde lantului scurt de aprovizionare. Beneficiile

Guvernul a adoptat OUG care introduce lantul scurt de aprovizionare de la fermier la beneficiar, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu si de sanatate. Concret, potrivit noilor prevederi, lantul de intermediari va fi mult scurtat.

Pentru urmatorii doi ani, autoritatile contractante care atribuie contracte de achizitie publica ce au ca obiect produse agroalimentare aplica criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-pret, in urmatoarele conditii:

-Ponderea stabilita privind calitatea va fi de 60% din punctajul total si este compusa din: 30% pentru factorul de evaluare "lantul de aprovizionare” si 30% pentru realizarea unei etape de productie in regiunea de dezvoltare.

Prin "lantul de aprovizionare” se intelege circuitul de aprovizionare care implica un numar de operatori economici implicati in producerea, fabricarea si comercializarea produselor. Potrivit Executivului, este o masura luata in acord cu fermierii si cu reprezentantii domeniului agricol, in scopul sustinerii industriei agroalimentare din Romania si a asigurarii produselor alimentare de calitate si la un cost cat mai accesibil pentru cetateni.

Beneficiile

Potrivit premierului Ciuca, introducerea lantului scurt de aprovizionare este un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu si de sanatate:

"Mai precis, in acest circuit activitatea economica se desfasoara in zona de productie sau in vecinatatea acesteia si se realizeaza prin mijloace ecologice si sustenabile de productie agroalimentara. Concret, prin aceasta masura vanzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui numar cat mai redus de intermediari. In plus, entitatile publice care desfasoara activitati de alimentatie publica (cantine scolare, unitati militare, cantine spitalicesti etc.) vor achizitiona alimente din vecinatate, conform unor reguli bine stabilite”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani