Grid star
eveniment

VACCINAREA CADRELOR MEDICALE – Guvernul Citu, pus la zid pentru ca cere suspendarea contractelor de munca: "Actiune dictatoriala"

Guvernul Citu este criticat dur dupa ce a initiat proiectul de lege care prevede ca personalului medical care nu este vaccinat, nu se testeaza pe propria cheltuiala sau nu a trecut prin boala, i se suspenda contractul de munca pana cand se conformeaza (click aici pentru a citi).

Cartel Alfa a reactionat la initiativa legislativa, pe care o catalogheaza ca "dictatoriala”, si cere retragerea acesteia. Potrivit sindicalistilor, proiectul de lege incalca Codul Muncii si nu face decat sa creasca si mai mult neincrederea in guvern si autoritati:

"Este necesar ca testarea periodica sa se faca pe cheltuiala angajatorului si numai in cazul constatarii existentei simptomelor”.

Iata anuntul Cartel Alfa:

"Guvernul a pregatit modificarea legislatiei in vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul asistentei sociale si in domeniul sanitar pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private, prin care impune ca personalul medical care nu prezinta certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 sa aiba contractele de munca suspendate pentru 30 de zile. In plus, prevederile proiectelor de lege pun in seama salariatilor costurile de testare.
CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atat prin voturile si pozitiile reprezentantilor sai in cadrul structurilor de dialog social, cat si prin pozitii publice, impotriva unor astfel de reglementari abuzive.

Reluam aici motivele pentru care cerem de urgenta retragerea acestui proiect:

-Initiativa reprezinta o actiune dictatoriala a guvernului, care continua pe linia guvernarii prin amenintare si santaj. Este o actiune cu atat mai aberanta cu cat vizeaza tocmai personalul din sanatate, sfidand efortul si sacrificiul acestor lucratori pe toata perioada pandemiei;

-Este o actiune care nu face decat sa creasca si mai mult neincrederea in guvern si autoritati, incredere subminata sistematic prin masuri inconsecvente si  contradictorii.

De exemplu:

-organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fara distantare si masca;
-congrese de 5.000 persoane in spatii interioare fara masca si distantare;
-masluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic;
-ignorarea vocii expertilor; un model de comportament sfidator al decidentilor (cati parlamentari au certificat verde, de exemplu?).

In schimb, in tot acest timp, manifestarile publice in aer liber au fost si sunt restrictionate la maxim 100 persoane care trebuie sa poarte masca si sa pastreze distantarea. Nu tine cont de legislatia muncii, care prevede ca sanatatea si securitatea in munca intra in sarcina si obligatia angajatorului, acest aspect cuprinzand si costurile; masurile propuse reprezinta in acelasi timp o reducere a dreptului constitutional la munca.

Testare pe banii angajatorului

Precizam faptul ca pozitia noastra este de sustinere a vaccinarii la cerere, asa cum au facut cu succes multe state, prin masuri coerente si de informare adecvata, explicare si, in general, printr-o politica de transparenta si comportament adecvat la nivel de decidenti, nu prin masuri dictatoriale!
Este necesar ca testarea periodica sa se faca pe cheltuiala angajatorului si numai in cazul constatarii existentei simptomelor.

Consideram ca responsabilitatea situatiei actuale din Romania (neincrederea populatiei si escaladarea crizei sanitare cu toate consecintele sale economice si sociale) revine exclusiv guvernului actual!
In concluzie solicitam retragerea urgenta a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.
De asemenea, cerem ca trei reprezentanti ai confederatiilor sindicale si trei ai confederatiilor patronale sa faca de drept parte din Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani