Grid star
eveniment

ADIO FACTURI IN EURO? - Platile la utilitati, numai in lei. Proiectul lui Daniel Zamfir a fost adoptat de Senat (Document)

O lege pentru romani a fost inscrisa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor din 19 mai 2021, iar daca aceasta va trece, facturile la utilitati vor fi exprimate in lei, moneda nationala a Romaniei, si nu in euro, cum se intampla in prezent. Legea, care a fost deja adoptata de Senat, este extrem de binevenita, avand in vedere ca facturile cresc odata cu cresterea monedei euro.

Astfel, daca legea initiata de senatorul PSD Daniel Zamfir (foto) va fi adoptata si promulgata de presedintele Iohannis, contractele incheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilităţi pot fi exprimate numai in lei, daca atat emitentii, cat si destinatarii sunt rezidenti in Romania.
Potrivit legii adoptate de Senat, sunt utilitati alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, Internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.

Iata ce prevede legea:

Art. 1. – (1) In contractele de furnizare si prestari de servicii, pretul, respectiv plata acestuia se exprima in lei, daca partile contractante au sediul / resedinta / domiciliul in Romania.

(2) In sensul prezentei legi, sunt utilitati alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, Internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.

(3) Dispozitiile alin. (1) se aplica si altor categorii de plati, incasari, transferuri, operatiuni in conturi curente si altele asemenea care decurg din contracte de furnizare de bunuri sau din contracte de prestari de servicii intre rezidenti, inclusiv asigurari, service, transporturi de marfuri sau de pasageri, coletarie, mesagerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi.

Art. 2. – Contractele pe perioada nedeterminata sau pe o perioada de minim 3 ani vor fi modificate prin act aditional, in maxim 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru a elimina orice clauza de indexare a pretului sau de raportare a volumului de plata in lei la o moneda de referinta.

Art. 3. – (1) Orice prelungire a duratei unui contract presupune adaptarea acestuia la dispozitiile art. 1 si art. 3.

(2) Pentru contractele aflate in derulare, incheiate pentru o perioada mai mica de 3 ani, cursul de referinta a leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul BNR din data platii efective.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani