Grid star
eveniment

AGRICULTURA, IN SCADERE – Mai putine legume romanesti pe piata (Document)

Probleme in agricultura in 2022. Suprafata cultivata anul trecut, comparativ cu 2021, a scazut la cereale pentru boabe, plante uleioase, legume, cartofi, leguminoase pentru boabe. Potrivit Institului National de Statistica, productia agricola vegetala s-a micsorat in 2022, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, legume, plante uleioase, cartofi si leguminoase pentru boabe.

In 2022 s-a inregistrat o scadere a suprafetelor si a randamentelor la principalele culturi. Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a scazut cu 3,0%, iar productia cu 32,2%, fata de anul precedent, in principal din cauza scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar). Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2022 reprezinta 47,6% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 41,3%. Productia de cereale a scazut in principal din cauza scaderii cu 44,7% a productiei de porumb boabe care are o pondere de 43,5% in productia de cereale.

Materia prima pentru ulei

A scazut si productia de floarea-soarelui, materie prima pentru ulei. In ceea ce priveste leguminoasele pentru boabe, productia s-a micsorat fata de anul precedent cu 29,9%, ca urmare a scaderii in principal a randamentului la hectar. La plante uleioase, productia a scazut cu 22,4%, iar suprafata cultivata cu 1,6%.

Scaderi ale productiei s-au inregistrat la:

-soia boabe (-30,5%);

-floarea soarelui (-26,9%);

-rapita (-11,1%).

S-a micsorat productia de cartofi

Suprafata cultivata de cartofi a scazut cu 10,7%, iar productia cu 15,1%. Productia de legume a fost mai mica cu 34,4%, ca urmare a scaderii suprafetei cultivate, dar si a randamentelor la hectar.

In 2022, productia de struguri s-a missorat cu 19,5%, ca urmare a scaderii randamentului la hectar (-18,0%), fata de anul precedent, dar si a suprafetei cultivate cu 1,8%. Productia de fructe din livezi a scazut fata de anul precedent cu 23,0%, din cauza scaderii randamentelor la hectar dar si a suprafetelor cultivate.

Comparatie cu alte tari din UE

La porumb boabe, Romania s-a situat pe primul loc la suprafata cultivata si pe locul doi la productia realizata, dupa Franta. La floarea soarelui, s-a situat pe primul loc atat la suprafata cultivata, cat si la productia realizata. La grau, Romania s-a situat pe locul cinci la suprafata cultivata dupa Franta, Germania, Polonia si Spania, si pe locul patru la productia realizata dupa Franta, Germania si Polonia.

La cartofi, Romania s-a situat pe locul sase la suprafata cultivata dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Belgia si pe locul noua la productia realizata dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania si Italia.

*Cititi aici datele INS

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani