Grid star
eveniment

AU CRESCUT SALARIILE – Iata la cat a ajuns castigul mediu net. Cine sunt romanii platiti cu peste 9.000 lei. Nu este vreo surpriza (Document)

Au crescut salariile in aprilie, iar cei mai bine platiti romani sunt, asa cum ne-am obisnuit, cei din industria IT.


In luna aprilie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.443 lei, cu 42 lei (+0,7%) mai mare decat in luna martie 2022. Potrivit Institului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 3.967 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 30 lei (+0,8%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9,746 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.120 lei).

Aprilie 2022 comparativ cu Aprilie 2021

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,4%. In ceea ce priveste castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 97,9% in luna aprilie 2022 fata de luna aprilie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 97,2% in luna aprilie 2022 fata de luna martie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 227,5%, cu 6,7 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna martie 2022.

Aprilie 2022 comparativ cu Martie 2022

In luna aprilie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cresteri salariale

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
-cu 30,2% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 20,8% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
-intre 8,0% si 12,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), transporturi pe apa, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica;
-intre 3,0% si 7,5% in alte activitati extractive, telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tranzactii imobiliare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi terestre si transporturi prin conducte, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor;
-activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), alte activitati de servicii.

Mai putini bani

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2022 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
-cu 32,3% in fabricarea produselor din tutun, cu 18,8% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 11,0% in fabricarea bauturilor;
-intre 3,0% si 9,5% in activitati de editare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia minereurilor metalifere, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Sectorul bugetar

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+0,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,1%). In invatamant, castigul salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta (-1,7%), ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani