Grid star
eveniment

AUR sustine protestul contabililor impotriva e-TVA si a e-Factura: „OUG 69/2024 si OUG 70/2024 sunt farsa unei digitalizari dezastruoase”

Alianta pentru Unirea Romanilor – condusa de George Simion (foto) – a anuntat luni, 8 iulie 2024, ca se alatura protestului organizat de catre Patronatul Antreprenorilor Contabili din Romania (PACR) impotriva ordonantelor de urgenta nr. 69/2024 si 70/2024, care introduc e-TVA si e-Factura.

AUR acuza ca aceste masuri nu sunt altceva decat „farsa unei digitalizari dezastruoase”, iar introducerea lor prin ordonante de urgenta aprobate in doar cateva zile (evident: fara consultare publica) „ignora complet principiile democratiei si dialogului social”.

Amintim ca protestul PACR a inceput luni in Piata Victoriei. Manifestantii au pornit in mars pe Calea Victoriei catre sediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, apoi de la ANAF au mers catre Ministerul Finantelor publice, prin fata Ministerului Justitiei (click aici pentru a citi).

 

Iata comunicatul AUR:

 

AUR este alaturi de contabili, economisti si mediul de afaceri romanesc!

Guvernul PSD-PNL e o catastrofa totala pentru Romania. Intr-o tara in care stabilitatea economica si transparenta ar trebui sa fie fundamentul dezvoltarii, acesti impostori au instaurat un haos legislativ, care afecteaza intregul mediu economic si care, astazi, a scos in strada contabilii si antreprenorii, satui de masurile luate pe genunchi de PSD si PNL.

Recenta publicare a OUG 69/2024 si OUG 70/2024, fara nicio consultare publica si cu aprobarea acestora in doar cateva zile, reprezinta doar varful aisbergului. Aceste ordonante de urgenta, impreuna cu masuri precum e-TVA si e-Factura, nu sunt decat farsa unei digitalizari dezastruoase si care ignora complet principiile democratiei si dialogului social.

Mediul economic are nevoie de consistenta si predictibilitate in domeniul fiscal, antreprenorii au nevoie sa fie consultati atunci cand se iau masuri care produc schimbari substantiale. Marcel Bolos nu s-a consultat cu nimeni din mediul de afaceri, din partea contabililor, ci doar a vrut sa implementeze rapid o serie de masuri care sa instituie o falsa digitalizare, fara a tine cont de toate aspectele si de presiunea pe care o pune pe contabili si antreprenori. E-TVA reprezinta o alta aberatie fiscala realizata pe repede inainte si fara consultarea specialistilor, fiind nimic altceva decat o noua lovitura dura data antreprenorilor.

Predictibilitatea in guvernarea lui Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu pare sa fie de domeniul SF-ului, iar legislatia facuta pe genunchi produce haos si bulverseaza mediul de afaceri. Ne luptam cu un sistem corupt si ineficient in care singurul mod de a fi auzit este sa iesi in strada sa protestezi. Ceea ce au reusit sa faca PSD si PNL astazi este sa introduca si mai multa birocratie, specialistii au fost pusi fortat sa faca treaba statului, desi exista zeci de mii de functionari si softuri platite pentru a face acest lucru. Acest guvern s-a dovedit a fi un dusman al mediului de afaceri, sufocand initiativa privata cu masuri haotice si represive. Fara reactia prompta si hotarata a societatii, statul nu va invata niciodata sa-si faca bine treaba.

Romania are nevoie de o schimbare radicala. Un singur control pe an la acelasi agent economic, aceasta este una dintre propunerile din Planul SIMION, impreuna cu respectarea calendarului fiscal, care presupune ca masurile care conduc la cresterea taxelor sau introducerea de noi taxe trebuie introduse in calendarul fiscal cu cel putin doi ani inainte de a fi implementate, pentru a oferi predictibilitate.

Trebuie sa punem capat acestei guvernari toxice ale carei singure solutii sunt adoptarea de noi taxe si impozite peste noapte, fara vreo consultare, o guvernare ce trateaza antreprenorii ca pe niste infractori”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani