Grid star
criptomonede

BITCOIN SE TRANZACTIONEAZA LA UN PRET "PERICULOS” DE APROPIAT DE COSTUL DE PRODUCTIE – Cifrele arata un "stres acut” asupra industriei de minerit

Bitcoin se tranzactioneaza de saptamani in sir sub pragul de 20.000 dolari, in timp ce costul mediu de productie, care include cheltuielile companiilor din minerit cu electricitatea, tehnologia, salariile si impozitele, ajunge la 18.300 dolari. Cifrele, inaintate de compania de analiza cripto Glassnode, indica un "stres acut” asupra industriei, pe masura ce hashrate-ul BTC creste, iar pretul scade.

Gilda Popa

Pretul Bitcoin (BTC), cea mai puternica criptomoneda dupa capitalizarea de piata, se tranzactioneaza periculos de aproape de costul de productie. Aceasta in contextul in care cheltuielile de extractie a unui BTC din retea cresc proportional cu dificultatea de calcul, numita hashrate. Astfel securitatea generala a protocolului Bitcoin a atins un nou maxim de 158 exahash pe secunda (EH/s), in ciuda faptului ca pretul a scazut cu peste 50% pana in prezent, noteaza CoinTelegraph.

Astfel, rata hash Bitcoin (BTC) continua sa creasca la noi maxime istorice, in pofida unei reduceri puternice a preturilor.

Rata hash de minerit Bitcoin a atins un varf la 258 de EH/s pe 4 octombrie, potrivit Braiins Insights, o companie de instrumente de date miniere si de masuratori. Desi pretul Bitcoin a scazut cu peste 70% din noiembrie 2021 in raport cu dolarul american, hashrate-ul care se regaseste in costul de extractie a BTC a crescut cu 43%.

Bitcoin Gandalf, de la echipa de marketing de la Braiins, a declarat pentru Cointelegraph ca mediul macroeconomic actual ar putea reprezenta o problema, deoarece "prezentul nu este atat de roz pentru minerii Bitcoin”.

"Bitcoin continua sa tranzactioneze in aceasta banda stransa intre 19.000 USD si 20.000 USD, iar aceasta crestere recenta a ratei de hash va avea ca rezultat o ajustare ascendenta a dificultatii miniere, ceea ce inseamna ca marjele minerilor vor fi stranse si mai mult”, a spus Gandalf.

Costul mediu de extragere a unui Bitcoin din retea a atins 18.300 dolari

Compania de analiza a industriei cripto Glassnode a dezvaluit luni, 3 octombrie, costul mediu actual de productie a unui BTC (general): aproximativ 18.300 USD, noteaza cryptopotato.com. Acesta "prinde" toate cheltuielile minerilor care includ, dar nu se limiteaza la facturi de electricitate, chirie, salarii, hardware si orice altceva este eligibil ca fiind cheltuiala de productie.

Bitcoin s-a tranzactionat sub 20.000 dolari de ceva timp, iar datele dezvaluite de compania de analiza arata ca se apropie periculos de costul de productie.

Mai mult, in pofida tulburarilor globale in vremuri de incertitudine geopolitica si economica, hashrate-ul Bitcoin a reusit sa inregistreze un alt record istoric recent.

Actualul hashrate este de 258 de exahash-uri pe secunda ceea ce, potrivit unei analogii facute de analistii Glassnode, "acest lucru este echivalent cu situatia in care toti cei 7,753 de miliarde de oameni de pe pamant completeaza fiecare un calcul hash SHA-256 de aproximativ 30 de miliarde de ori pe secunda”.

Acest lucru ar putea provoca probleme pentru minerii BTC, fiind un "stres acut pe venit in industria miniera”, comenteaza cei de la Glassnode, dar exista mai multe variabile care intra in aceasta poveste.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani