Grid star
criptomonede

PIATA CRIPTO, LOVITA DE COLAPSUL SILVERGATE – Banca sisteaza operatiunile si lichideaza compania: Angajamentele noastre, afectate de riscuri si incertitudini greu de anticipat

Silvergate Capital, unul dintre cei mai mari creditori pentru industria cripto, a anunat miercuri, 8 martie, ca isi inceteaza operatiunile si lichideaza compania, transmite CNBC. Actiunile s-au prabusit cu peste 36% pe bursele americane, in cateva minute de la anuntul bancii cripto, dupa ce s-au depreciat deja cu 90% in 2022, ca urmare a crizei de lichiditati din industrie declansate de "iarna cripto” de anul trecut. Stirea a aruncat piata cripto intr-un nou declin.

Gilda Popa

Lichidarea are loc la mai putin de o saptamana dupa ce Silvergate si-a inchis platforma de plati cunoscuta sub numele de Silvergate Exchange Network, sau SEN, care era considerata a fi una dintre ofertele sale de baza. Ca parte a anuntului de lichidare, Silvergate a clarificat ca toate celelalte servicii legate de depozite raman operationale pe masura ce compania inceteaza. Clientii vor fi anuntati in cazul in care vor exista modificari suplimentare, precizeaza compania in comunicatul de miercuri.

In paralel, Kraken, a treia cea mai mare platforma de tranzactionare de criptomonede dupa volumul de tranzactionare, si-a anuntat la inceputul acestei saptamani planurile de a lansa propria banca in curand. Asa cum a detaliat Lumea Banilor, compania a dat asigurari ca va mentine rezerve de capital semnificative si surplusuri din capitalul propriu pentru a acoperi intregul sold al tuturor clientilor, chiar si in cazul unui exit masiv bancar. Stirea vine in contextul in care turbulentele de anul trecut din cripto a spulberat practic creditorii companiilor din acest sector.

Silvergate, puternic lovita de falimentul FTX

Silvergate, unul dintre creditorii din industrie puternic contaminati de prabusirea bursei cripto FTX, a fost supusa unei presiuni puternice in ultimul an, in contextul in care preturile activelor digitale au scazut, iar mai multi jucatori importanti au ajuns in faliment. Pretul actiunilor bancii s-a prabusit deja cu aproape 90% in 2022. Insa raportul provizoriu privind rezultatele pe trimestrul IV publicat la inceputul lunii ianuarie 2023 a declansat panica pe bursa din New York, fortand o noua scadere abrupta de 40% in doar cateva minute, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

Banca cripto

Banca cripto a servit ca una dintre cele doua banci principale pentru companiile cripto, alaturi de Signature Bank din New York. Banca are active de putin peste 11 miliarde de dolari, fata de peste 114 miliarde de dolari, in cazul Signature. Bursa cripto falimentara FTX a fost un client important al Silvergate.

In lumina recentelor evolutii din industrie si de reglementare, Silvergate considera ca o incetare ordonata a operatiunilor Bancii si o lichidare voluntara a Bancii este cea mai buna cale de urmat”, a transmis compania in comunicatul de miercuri.

Toate depozitele vor fi rambursate integral, conform planului de lichidare transmis miercuri. Compania nu a spus cum intentioneaza sa rezolve reclamatiile clientilor. Centerview Partners va actiona ca consilier financiar al Silvergate, iar Cravath, Swaine & Moore va oferi servicii juridice.

Comunicatul bancii: Angajamentele noastre, afectate de riscuri si incertitudini greu de anticipat

"Acest comunicat de presa contine declaratii prospective in sensul Actului privind Bursa si Valorile Mobiliare din 1934, cu modificarile ulterioare. Aceste declaratii prospective reflecta opiniile noastre actuale cu privire, printre altele, la evenimente viitoare si la performanta noastra financiara.

Desi credem ca asteptarile reflectate in aceste declaratii prospective sunt rezonabile la data la care sunt facute, astfel de declaratii prospective nu sunt garantii ale performantei viitoare si sunt supuse riscurilor, ipotezelor si incertitudinilor care sunt greu de anticipat.

Exista sau vor exista factori importanti care ar putea face ca rezultatele reale ale Companiei sa difere semnificativ de cele indicate in aceste declaratii prospective, inclusiv, dar fara a se limita la, urmatoarele:

-capacitatea Companiei de a inceta operatiunile Bancii si de a lichida Banca in mod organizat si la timp si sa ramburseze integral depozitele clientilor;

-capacitatea Companiei de a rezolva cu succes reclamatiile si de a pastra orice valoare reziduala a activelor sale;

-capacitatea Societatii sau a Bancii de a obtine aprobari de reglementare sau guvernamentale aplicabile referitoare la procesul de lichidare;

-capacitatea Companiei de a se conforma controlului de reglementare sporit al institutiilor bancare care furnizeaza produse si servicii industriei activelor digitale;

-riscuri si incertitudini, inclusiv raspunderea potentiala si restrictiile asupra activitatii istorice a Companiei, rezultate din diverse litigii (inclusiv litigii private) si anchete si investigatii ale autoritatilor de reglementare si alte investigatii impotriva sau cu privire la Companie, investigatii de la autoritatile noastre (n.r. SUA) de reglementare bancara, anchete ale Congresului si investigatii de la Departamentul de Justitie al SUA;

-calendarul si rezultatele procedurilor si documentatiei noastre suplimentare si finalizarea procedurilor de audit de catre compania independenta de contabilitate publica;

-capacitatea Companiei de a-si depune Formularul 10-K si rapoartele viitoare SEC in timp util;

-evaluarea Companiei in conformitate cu regulile contabile aplicabile cu privire la capacitatea Companiei de a-si continua activitatea pentru cele douasprezece luni de la emiterea situatiilor sale financiare;

-posibilitatea ca Compania si revizuirea efectuata de catre firma independenta de contabilitate publica sa identifice erori sau deficiente de control cu privire la controalele interne ale Companiei asupra raportarii financiare;

-capacitatea Companiei de a remedia eventualele deficiente materiale;

- alti factori de risc mentionati in dosarele SEC ale Companiei”, se arata in comunicatul transmis miercuri de Silvergate.

Bursele cripto americane, puternic lovite de colapsul Silvergate

Silvergate a declarat saptamana trecuta ca va amana depunerea anuala a 10-K pentru 2022, in timp ce isi va rezolva „viabilitatea” afacerii sale. Compania a dezvaluit ca depunerea intarziata s-a datorat partial unei represiuni iminente de reglementare, inclusiv unei anchete deja in curs de catre Departamentul de Justitie.

Silvergate a atribuit, de asemenea, intarzierea anchetelor Congresului, precum si investigatiilor de la autoritatile sale de reglementare bancare, care includ Rezerva Federala si Departamentul de Protectie Financiara si Inovare din California.

Companii cripto precum Coinbase si Galaxy Digital s-a luptat sa taie legaturile cu Silvergate saptamana trecuta, dupa ce banca a avertizat ca nu este sigura daca poate ramane in business.

Pierderi pe peste un miliard de euro in trimestrul IV din 2022

Silvergate se lupta de luni de zile cu o severa criza de lichiditate. Pe langa concedierea a 40% din forta de munca in ianuarie, firma a raportat o pierdere neta de aproape 1 miliard de dolari in al patrulea trimestru, dupa un „bank-run” (retrageri masive din conturile bancii) de la sfarsitul anului trecut. Depozitele clientilor au scazut cu 68%, pana la 3,8 miliarde de dolari. Pentru a acoperi exit-urile, Silvergate a trebuit sa vanda titluri de creanta in valoare de 5,2 miliarde de dolari.

Firma a solicitat de la Federal Home Loan Bank inca 4,3 miliarde de dolari. Acest imprumut a atras atentia parlamentarilor precum senatorul Elizabeth Warren, care a declarat ca acest lucru „a introdus si mai mult riscul din piata cripto in sistemul bancar traditional”.

Firmele de investitii Citadel Securities si BlackRock au achizitionat recent pachete majore de actiuni la Silvergate, cumparand cu 5,5% si, respectiv, 7%.

Principalele criptomonede au inregistrat, de asemenea, un declin sever in ultimele 7 zile, pe fondul problemelor legate de stirile privint reglementarea sectorului, dar si a agoniei Silvergate.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani