Grid star
criptomonede

PLATA IN MONEDE VIRTUALE - Craiovean, acuzat ca a cerut rascumparare in criptomonede dupa ce ar fi sustras date din retelele informatice ale unor companii

Procurorii DIICOT si ofiterii de politie judiciara au dus luni, 13 decembrie 2021, la audieri, un barbat din Craiova acuzat ca ar fi spart retelele informatice ale unor companii (medii si mari) din Romania, dar si din alte state, de unde a extras volume mari de date. Hackerul ar fi utilizat informatiile pentru a santaja persoanele vatamate, prin amenintarea cu expunerea acestora in mediul public, solicitand in schimb diferite sume de bani, in criptomonede, spun anchetatorii.

Procurorii DIICOT din cadrul Structurii Centrale, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO si BCCO Craiova au efectuat luni, 13 decembrie, o perchezitie domiciliara, pe raza municipiului Craiova, la locuinta unei persoane suspectate de savarsirea infractiunilor de operatiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, acces neautorizat la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, interceptare ilegala a unei transmisiuni informatice si santaj, se arata intr-un comunicat de presa difuzat luni, 13 decembrie, de DIICOT.

"In cauza s-a retinut faptul ca, suspectul, prin diferite metode, a reusit sa obtina accesul la retelele informatice ale unor companii (medii si mari) din Romania, dar si din alte state, de unde a extras volume mari de date. Ulterior, suspectul a utilizat respectivele date pentru a santaja persoanele vatamate, prin amenintarea cu expunerea acestora in mediul public, solicitand in schimb diferite sume de bani, in criptomoneda. La sediul DIICOT – Structura Centrala, va fi condusa, in vederea audierii, o persoana. Documentarea activitatii infractionale a fost facuta cu sprijinul Europol si FBI, iar la activitati au participat specialisti din cadrul Europol - EC3, pentru sprijin tehnic si analitic”, se arata in comunicatul DIICOT.

Surse DIICOT: Craioveanul ar detine zeci de criptomonede Bitcoin

Romanul luat in colimator de investigatorii de la DIICOT si FBI este din Craiova, are 41 de ani si ar detine zeci de criptomonede Bitcoin, pana la acest moment, afirma pentru stiripesurse, surse judiciare apropiate anchetei. Valoarea cumulata a acestora ar atinge cateva milioane de dolari, in conditiile in care Bitcoin se tranzactioneaza in acest moment cu aproximativ 48.000 de dolari,

Potrivit surselor citate, investigatorii romani verifica chiar in aceste momente tranzactiile si portofelele electronice in cadrul perchezitiilor ce au loc in acest dosar.

Cazul din octombrie

Un alt caz documentat de DIICOT si prezentat anterior de Lumea Banilor este cel al unui cetatean danez, angajat de doua societati din Timis pentru a administra activitatea de minare de criptomonede, care a fost retinut de procurori in octombrie 2021 dupa ce ar fi sustras echipamentul pus la dispozitie de cele doua firme. Danezul este acuzat ca a folosit ferma de minerit in interes propriu, iar pentru extragerea criptomonedelor s-a racordat ilegal la reteaua de electricitate.

Proiectele CIA

Infractiunile legate de criptomonede starnesc ingrijorari din ce in ce mai mari la nivel global, avand in vedere pagubele uriase aduse de atacurile cibernetice si de preferinta hackerilor de a solocita rascumparare in criptomonede, in speranta ca nu vor fi despistati. In mai, anul acesta, un astfel de atac care a vizat compania americana Colonial Pipeline a paralizat practic aprovizionarea cu combustibil a mai multor state americane.
Directorul CIA,William Burns, a confirmat saptamana trecuta ca agentia americana de intelligence deruleaza mai multe proiecte legate de criptomonede, in principal pentru a contracara atacurile de tip ransomware, afirmand ca atacurile cibernetice ar putea avea "un impact enorm” asupra Statelor Unite ale Americii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani