Grid star
eveniment

Casa de Pensii face precizari despre situatiile in care scad veniturile pensionarilor. Pana in prezent nu a inceput trimiterea deciziilor de recalculare

Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) vine cu precizari dupa ce in spatiul public s-a vehiculat ca unele pensii vor scadea in urma recalcularilor facute in baza Legii 360/2023.

CNPP arata ca respectivele decizii la care se face referire sunt de revizuire a pensiilor, iar acest lucru are loc atunci cand sunt constatate erori cu privire la calcularea pensiei. In urma revizuirii, se poate ajunge la marirea valorii pensiei, dar si la micsorarea acesteia. Potrivit Casei de Pensii, in 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise dupa verificarile facute de Corpul de Control al CNPP, dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor: “Aceste decizii de revizuire nu au nicio legatura cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformeaza sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare in baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de catre casele teritoriale de pensii prin Posta Romana tuturor pensionarilor in intervalul 15-31 august”. 

Iata anuntul CNPP:

“Cu privire la discutiile aparute in spatiul public legate de 'scaderea pensiilor'. Pana in acest moment nu exista nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisa in baza Legii 360/2023.
 Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de catre specialistii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectueaza inca de cand exista sistemul de pensii, (incepand Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 si Legea nr. 263/2010). Daca sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, dupa caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. In cazul majorarii, sumele sunt acordate de indata, intr-o singura transa, iar in cazul diminuarii sumele se achita esalonat. In anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise dupa verificarile facute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor.
De altfel, de la un an la altul, numarul situatiilor in care s-a impus revizuirea a scazut constant. Aceste decizii de revizuire nu au nicio legatura cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformeaza sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare in baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de catre casele teritoriale de pensii prin Posta Romana tuturor pensionarilor in intervalul 15-31 august”. 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani