Grid star
business capital

PRETURI DIFERITE PENTRU RCA - Soferii din orasele mici si medii, precum si cei din mediul rural, beneficiaza de oferte mai bune. Motivul: in calculul preturilor au fost introduse noi criterii

In calculul preturilor asigurarilor RCA au fost incluse si alte criterii, in afara de varsta soferului si capacitatea cilindrica a motorului, astfel ca valoarea politei poate diferi semnificativ.

In prezent, o larga categorie de soferi plateste o prima RCA mai mica decat corespondentii lor din tara (ca varsta si capacitate cilindrica a masinii conduse). Este vorba despre acei soferi care conduc in localitati mai putin riscante din punctul de vedere al numarului si severitatii accidentelor rutiere, in principal orase mici si comune.

O analiza realizata de studiifinanciare.ro pe baza unor comparatii concrete de pret , arata ca diferentele intre zonele cu daunalitate mare si cele cu o frecventa si severitate a accidentelor mai redusa ajunge si de la simplu la dublu, raportat la prima totala platita.
Concret, datele studiifinanciare arata ca daca un sofer de 49 de ani care conduce o masina cu cilindree de 1,4 litri in orasul Gherla din judetul Cluj ar plati aproximativ 802 lei pentru o polita RCA, un sofer cu aceleasi referinte, dar care conduce in Cluj, plateste in jur de 1.300 de lei. Intr-o alta comparatie, un sofer cu varsta intre 30 si 35 de ani care conduce in Odorheiu Secuiesc va plati aproape la jumatate fata de un sofer cu aceeasi varsta din Constanta, ambii conducand un automobil cu capacitatea cilindrica intre 1,8 si 2 litri.
Mai exact, soferul din Constanta ar da peste 3.000 de lei pe o polita RCA, in timp ce soferul din Odorheiu Secuiesc plateste in jur de 1450 de lei.

Liberalizarea pietei

Diferentierea tarifelor in functie de zona unde este inmatriculat automobilul asigurat se datoreaza liberalizarii complete a pietei din perspectiva dreptului asiguratorului de a stabili preturile. Masura a fost luata de Consiliul ASF in luna mai a anului trecut, in cadrul unor modificari mai ample aduse normei 20/2017, privind asigurarile auto.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani